1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lento-onnettomuudet

Matkustajakone pudonnut maahan Kazakstanissa – Kyydissä oli noin sata ihmistä, ainakin 12 kuollut

Onnettomuuden syytä ei vielä tiedetä. Kone putosi Almatyn lentokentän ulkopuolelle.

lento-onnettomuudet
Pelastushenkilökunta työskenteli onnettomuuspaikalla Almatyssa perjantaina.
Video näyttää koneen putoamispaikan Almatyn lentokentän ulkopuolella. Lähde: Kazakstanin hätätilaministeriö / Reuters

Kazakstanin Almatyssa on pudonnut maahan noin sataa ihmistä kuljettanut matkustajakone. Kazakstanilaisten viranomaisten mukaan onnettomuudessa on kuollut ainakin 12 ihmistä ja kymmenet hengissä selvinneet ovat saaneet sairaalahoitoa.

Aiemmin viranomaiset kertoivat, että kuolleita olisi 15.

Almatyn lentokentän mukaan kazakstanilaisen Bek Air -yhtiön kone nousi ilmaan hiukan aamuseitsemän jälkeen paikallista aikaa ja katosi tutkasta lähes välittömästi. Kone putosi lentokentän ulkopuolelle.

Kazakstanin siviili-ilmailukomitean mukaan kone menetti korkeutta ja törmäsi ensin betoniseen aitaan ja sen jälkeen kaksikerroksiseen rakennukseen. Rakennuksessa ei ollut sisällä ketään. Siviili-ilmailukomitea tiedottaa, että pelastustyöt aloitettiin heti, eikä koneen hylky syttynyt tuleen.

AP:n ja Reutersin mukaan koneessa oli 93 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä. Lentokenttäviranomaiset ilmoittivat aluksi, että matkustajia oli 95.

Reutersin mukaan koneen putoamispaikka on Almerekin kylässä, joka sijaitsee aivan lentokentän vieressä. Onnettomuuspaikalta otetuissa kuvissa näkyy, että kone on repeytynyt kahteen osaan.

Lentokoneen osia lumisella pellolla
Kazakstanilaisten viranomaisten mukaan onnettomuuskone putosi lähelle Almatyn lentokenttää. Reuters

Kazakstanin varapääministeri Roman Skljar sanoi tiedotustilaisuudessa, että onnettomuus johtui todennäköisimmin lentäjän virheestä tai teknisistä syistä. Skljarin mukaan koneen perä oli koskettanut kiitorataa kahdesti lentoonlähdön aikana. Onnettomuuden syytä tutkitaan.

Onnettomuuskone oli matkalla Kazakstanin pääkaupunkiin Nur-Sultaniin eli entiseen Astanaan.

Kone oli Fokker 100 -tyyppiä ja valmistettu vuonna 1996. Viranomaisten mukaan se oli todettu lentokelpoiseksi viimeksi tämän vuoden toukokuussa.

Kazakstanin viranomaiset ovat määränneet Fokker 100 -koneet lentokieltoon siihen saakka, että onnettomuuden syy saadaan selville.

Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev on esittänyt Twitterissä surunvalittelunsa kuolleiden omaisille ja sanonut, että vastuulliset saavan ankaran rangaistuksen lain mukaan.

Kazakstanin kartta
Yle Uutisgrafiikka

Lähteet: Reuters, Tass, AP, AFP, STT

Lue seuraavaksi