1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Testaus- ja tarkastuspalvelut

Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Sunit Oy:n yhteistyö kehittää paikallista testausosaamista – "Tämä tuo Kainuuseen selvää kilpailuetua"

Kajaanin ammattikorkeakoulussa voidaan tuottaa yrityksille tärkeitä palveluita ilman monien kuukausien jonoja.

Kajaanin ammattikorkeakoulun laboratorio-olosuhteissa voidaan testata esimerkiksi paikallisten yritysten valmistamia sähkölaitteita. Arkistokuva. Kuva: Kimmo HIltunen / Yle

Kajaanin ammattikorkeakoulu ja Sunit Oy ovat solmineet uudenlaisen yhteistyösopimuksen, jonka tarkoitus on lisätä paikallisten yritysten kilpailukykyä kehittämällä paikallisia testauspalveluita. Laboratorion laitteistoa on myös päivitetty, ja muun muassa terveydenhuollon tarpeisiin olevien mittalaitteiden määrä on kasvanut.

– Uuden sopimuksen myötä varmistamme, että alueen yritykset saavat entistä laajemmat mahdollisuudet hyödyntää monipuolisia palvelujamme esimerkiksi EMC- ja olosuhdelaboratorion testeissä, Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori Matti Sarén kertoo.

Kajaanin ammattikorkeakoulu on tarjonnut jo aiemminkin testauspalveluita paikallisille yrityksille.

– Jos esimerkiksi kajaanilainen yritys on valmistanut sähkölaitteen, niin me voimme laboratorio-olosuhteissa testata tuottaako laite esimerkiksi tärinää tai sähkömagneettista säteilyä, Sarén selventää.

Laboratorio on ollut oppilaitoksella käytössä siis jo pitkään, mutta koska yrityskäyttöä on ollut tähän mennessä vähän, ei laboratorioon ole voitu palkata ammattilaista auttamaan testauksessa. Sarénin mukaan Sunitin kanssa on kuitenkin onnistuttu luomaan malli, jossa yritys tuo laboratorioon testausinsinöörin.

– Tällä yhteistyöllä testauspalveluita pystytään tuottamaan paremmin paikallisille yrityksille, ja miksei muillekin, Sarén sanoo ylpeänä.

Testauspalveluita käyttäviä paikallisia yrityksiä ovat Sunitin itsensä lisäksi muun muassa Bittium ja Valmet Automation. Testaus auttaa yrityksiä muun muassa jatkuvan tuotekehityksen tarpeissa. Mikäli yritykset ostaisivat palvelun esimerkiksi pääkaupunkiseudulta, olisivat jonotusajat mahdollisesti useita kuukausia.

– Me pystytään nyt vastaamaan tarpeeseen vaikka seuraavana päivänä. Tämä tuo Kainuuseen selvää kilpailuetua, Sarén toteaa.

Sekä opiskelijat, yritykset että opettajat ovat Sarenin mukaan olleet yhteistyökuvioon erittäin tyytyväisiä.

– Tämän tason testausosaaminen on iso juttu ja se antaa myös opiskelijoille mahdollisuuden tulla testauksen ammattilaiseksi, Sarén sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)