1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen talous

Kuluttajien luottamus Suomen talouskehitykseen horjuu yhä – parantui kuitenkin loppusyksystä

Elinkeinoelämä puolestaan on odottavalla kannalla.

Suomen talous
Asiakkaita Seinäjoen Ideaparkissa Black Friday -alennusmyyntipäivänä
Kuluttajien luottamus on hieman nousussa.Timo Aalto / Lehtikuva

Kuluttajien luottamus Suomen talouskehitykseen on Tilastokeskuksen mukaan edelleen heikkoa, mutta hieman nousussa. Luottamusindikaattori oli joulukuussa -4,2, kun se marraskuussa oli -5,0 ja lokakuussa -6,6.

Vielä vuosi sitten joulukuussa luottamusindikaattori sai arvon -2,2. Indikaattorin keskiarvo vuodesta 1998 lähtien on -1,9.

– Arviot kuluttajan oman talouden nykytilasta ja Suomen talouden lähitulevaisuudesta paranivat joulukuussa marraskuuhun verrattuna. Odotus oman talouden kehityksestä pysyi suunnilleen ennallaan. Rahankäyttöaikeita kestotavaroihin kuluttajilla oli joulukuussa hieman vähemmän kuin kuukautta aiemmin, kerrotaan Tilastokeskuksen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi joulukuun alkupuoliskolla 1 060 Suomessa asuvaa ihmistä.

Matalapainetta teollisuudessa ja rakentamisessa

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) kertoo, että elinkeinoelämän luottamus pysyi loppuvuonna odottavalla kannalla. EK:n mukaan matalapaine jatkuu teollisuudessa ja rakentamisessa, kun palveluissa ja vähittäiskaupassa luottamus on vielä ollut kohtuullista.

Teollisuusyritysten luottamusindikaattori oli joulukuussa -6 eli lähellä marraskuun lukemaa -7. Joulukuussa luottamus pysyi alle pitkän aikavälin keskiarvon.

Rakennusalalla luottamus on ollut pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla. Joulukuussa indikaattori oli +3, kun edelliskuun tarkistettu lukema oli +4.

Palvelualan luottamus kohosi joulukuussa kolmella pisteellä +11:een eli lähemmäs pitkän aikavälin keskiarvoa. Vähittäiskaupan luottamusindikaattori taas nousi pisteellä marraskuusta +8:aan, joka on selvästi enemmän kuin pitkän aikavälin keskiarvo -1.

– Tulevaan vuoteen lähdetään hidastuvassa kasvussa. Käänteet maailmantaloudessa ja ennen kaikkea kauppasodassa ovat isoimmat kysymysmerkit ensi vuoden kehitykselle. Alaspäin suuntautuvat riskit dominoivat yhä, vaikka merkkejä tasaantuvastakin kehityksestä on ollut havaittavissa, EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi