1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ensiapu

Rajavartiolaitoksen ensivastetoiminta nopeuttaa apua rajan tuntumassa – "Tärkeimpänä laitteena meillä on defibrillaattori"

Ensivastehälytyksiä tulee rajavartijoille vuosittain muutamia kymmeniä. Suurin osa hälytyksistä on rintakiputapauksia.

Rajavartiolaitoksen ensivasteyksikkö matkustaa paikalle autolla, jossa on ensiauttajan hoitovälineistö. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Kuhmossa vartiuksen raja-asemalla on vuoden 2013 alusta toiminut rajavartiolaitoksen ensivasteyksikkö. Ensivasteyksikkö nopeuttaa avun saapumista esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa tai sairaskohtauksen sattuessa.

Vanhempi rajavartija Ville Lyytinen kertoo, että lähtöjä on tullut vuosittain 35–40. Eniten töitä aiheuttavat rintakipupotilaat, joita esimerkiksi vuonna 2014 oli noin kolmasosa hälytyksistä.

Lähtövalmiudessa rajavartijat ovat aamuseitsemästä iltayhdeksään. Lyytisen mukaan toimipaikalta lähdetään minuutin tai puolentoista vasteajalla. Paikalle päästyään rajavartijat rauhoittelevat potilasta ja lähettävät tietoja saapuvalle ambulanssille.

Ensivasteyksikön toiminta-alue on säteeltään noin 30 kilometriä. Se kattaa Vartiuksen, Lentiiran ja Ala-Vuokin kylät.

Rajavartiolaitoksella on ensiauttajan tasoinen hoitovälineistö, jolla voi tarkkailla peruselintoimintoja. Laitteilla voidaan mitata muun muassa verenpainetta, happisaturaatiota ja verensokeria.

– Yhtenä tärkeimpänä laitteena meillä on defibrillaattori sydämenpysähdyksen varalta, Lyytinen kertoo.

Kaikki 20 henkilöä ovat käyneet kahden viikon lisäkoulutuksen. Sen lisäksi vuodessa on yksi tai kaksi täydennyskoulutuspäivää ja yksi ambulanssiharjoitus. Koulutus tulee suoraan Kainuun soten ensihoitokeskuksesta.

Muokattu jutun alkua 27.12. klo 16:37. Vaihdettu tieto Suomen Venäjän vastaisella rajalla Kuhmon Vartiuksen raja-asemaksi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)