Ilmastonmuutos näkyy Espanjan viheriöillä – entistä kuivemmat kesät haastavat golfkenttien kastelujärjestelmän

Kenttiä pitäisi kastella ensisijaisesti kierrätetyllä vedellä. Ympäristösertifikaatti on vain harvalla.

Aurinkorannikkoa kutsutaan Espanjassa costa del golfiksi eli golfrannikoksi. Golfturismi on alueella tärkeä tulonlähde. Kuva: Elena Guillen / Yle

MÁLAGA, CAMP D´ARO Suomalaisten suosimaa Espanjan Aurinkorannikkoa ei turhaan kutsuta costa del golfiksi, golfrannikoksi.

Rannikkoa pitkin kulkevaa moottoritietä reunustaa Välimeri, mutta huomio kiinnittyy myös lukuisiin golfkenttiin. Kenttiä on pienellä alueella kymmeniä, ja ajoittain näyttää siltä kuin yhden viheriön loppu olisi toisen alku.

Ilmastonmuutoksen seurauksena kesät ovat entistä kuumempia ja kuivempia, mikä asettaa haasteita myös viheriöiden kastelemiseen. Niiden pääasialliseen kasteluun ei enää vuosiin ole saanut käyttää vesijohtovettä.

Málagan yliopiston geologian professorin Pablo Jiménezin mukaan 1990-luvulle asti kenttiä eivät koskeneet minkäänlaiset ympäristönormit.

– Esimerkiksi ennen vuonna 2008 alkanutta talouskriisiä kenttiä ja niitä ympäröiviä asuinalueita rakennettiin käytännössä ympäristöstä piittaamatta, Jiménez sanoo.

Vedenkäyttöä ei valvota

Erinomaiset sääolosuhteet tuovat Aurinkorannikolle tuhansia golffareita ulkomailta, myös Suomesta. Yhteensä kenttiä on Espanjan golfliiton mukaan 437, joista noin sata sijaitsee Etelä-Espanjan Andalusiassa.

Golfturismi on alueella tärkeä tulonlähde.

Siksi ympäristösäädösten noudattamista on Jiménezin mukaan katsottu pitkään läpi sormien.

Vuoden 2008 jälkeen kenttien kasteluun on Andalusian maakuntahallituksen säännösten mukaan pitänyt käyttää ensisijaisesti kierrätettyä vettä.

Viime vuonna tehdyn tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan yli 80 prosenttia Aurinkorannikon kentistä hyödyntää kastelussa sadevettä tai puhdistettua jätevettä.

Geologian professori Pablo Jiménezin mukaan kierrätetyn veden käyttö kastelussa on lisääntynyt, mutta ei riittävästi. Kuva: Elena Guillen / Yle

Jimenéz suhtautuu tutkimukseen varauksella. Siitä ei käy esimerkiksi ilmi, kuinka suuri osa kasteluvedestä on kierrätettyä vettä.

– Säädösten mukaan kenttiä on vuodesta 2008 lähtien pitänyt kastella pääasiallisesti kierrätetyllä vedellä. Kaikki eivät sääntöä kuitenkaan noudata, Jiménez sanoo ja toteaa, että veden käyttöä ei juuri valvota.

Samana vuonna alettiin rajoittaa myös uusien kenttien ja niiden yhteydessä olevien asuinalueiden rakentamista.

Jiménezin mukaan monet kentät kastelevat vesijohtovedellä siitä huolimatta, että makeavesivarat ovat lukuisina kesinä olleet hyvin alhaiset.

Yle yritti haastatella Aurinkorannikon alueella olevia kenttiä niiden vedenkäyttöön liittyen, mutta tavoitetuilta kentiltä ei asiaa haluttu tai ehditty kommentoida.

Kenttien kastelu keskiössä

Monet ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet golfkenttien rakentamista, sillä niiden mukaan keinotekoiset kentät tuhoavat alueiden ekosysteemiä ja viheriöiden hoitoon käytetään osittain edelleen ympäristölle haitallisia kemikaaleja.

Lisäksi espanjalaisen Ecologistas en Acción -järjestön mukaan esimerkiksi Cádizin maakunnassa ainoastaan yksi kentistä käyttää puhdistettua jätevettä.

Golf d´ Aron kenttää kastellaan ainoastaan kierrätetyllä vedellä. Vettä saadaan muun muassa kentällä olevista lammista. Kuva: Maija Salmi / Yle

– Muut kentät käyttävät yhtä paljon vettä kuin 600 000 ihmisen kaupunki, sanoo Juan Clavero järjestöstä El Mundo -lehdelle.

Malagan yliopiston professori Pablo Jiménez kuitenkin toppuuttelee kenttien syyllistämistä ympäristökuormituksen aiheuttamisesta. Kenttien päästöt ovat huomattavasti alhaisemmat kuin vaikkapa tehomaatalouden.

– Ympäristöystävällisten tekniikoiden, kuten kastejujärjestelmien kehittäminen, on kuitenkin myös kenttien etu, mikäli ne haluavat jatkaa toimintaansa.

“Ekologinen golf on tulevaisuutta”

Vuodesta 2006 golfin ympäristöjärjestö GEO ( Golf Environment Organization) on myöntänyt ympäristösertifikaatin kentille, jotka sitoutuvat noudattamaan ympäristöstandardeja.

Niihin kuuluvat muun muassa kierrätetyn ja puhdistetun jäteveden käyttäminen sekä viheriöiden hoitoon tarkoitettujen torjunta-aineiden sekä kemikaalien korvaaminen ympäristöystävällisillä menetelmillä.

Lisäksi on muutamia täysin ekologisia kenttiä, joita sitovat vielä tarkemmat ympäristövaatimukset.

Espanjassa yksi ensimmäisistä GEO-sertfikaatin saaduista kentistä sijaitsee Kataloniassa Costa Bravan Camp d´Arossa.

Golf d´Aron kenttä sai GEO-ympäristösertifikaatin ensimmäisten joukossa Espanjassa. Kuva: Maija Salmi / Yle

300 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevaa kenttää ympäröi luonnonpuisto.

– Käytämme ainoastaan kierrätettyä vettä, panostamme kierrätykseen emmekä käytä ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Lisäksi käytössä ovat sähköiset golfautot, kertoo Golf d´Aron kentän kaupallinen johtaja Rocio Aranda.

Puhdistetun jäteveden lisäksi kasteluvetenä käytetään kentällä sijaitsevien lampien vettä, joka puhdistetaan pintapuolisesti.

Ympäristösertifikaatin saaminen vaati mittavia taloudellisia resursseja.

– Pelkästään vedenpuhdistusjärjestelmän rakentaminen on erittäin kallista. Me olimme vasta kuudes kenttä, jolle sertifikaatti myönnettiin, Aranda sanoo.

Ulkomaalaiset ympäristötietoisia

Arandan mukaan erityisesti ulkomaalaiset golfaajat ovat aiempaa ympäristötietoisia. Ensi vuonna kenttä aikoo ottaa osittain käyttöön puiset tiit muovisten sijaan.

– Lisäksi muitakin ympäristöystävällisempiä ratkaisuja kokeillaan, kuten biohajoavia golfpalloja, Aranda selittää.

Arandan mukaan ilmastonmuutos näkyy jo 30 vuotta sitten rakennetulla kentällä.

– Viime kesänä meillä oli täysi työ pitää viheriöt vihreinä kuivuuden vuoksi. Joskus olen miettinyt, miksi ruohon pitäisi edes olla niin vihreää, Aranda sanoo.

Toistaiseksi vedenkäyttöä golfkentillä ei ole rajoitettu, mutta rajoitukset voivat olla tulevaisuutta erityisesti Espanjan kuivimmilla alueilla.

Tutkimusten mukaan ilmastonmuutos kiihdyttää eroosiota Espanjassa, ja laajat alueet ovat vaarassa aavikoitua.

Pablo Jiménezin mukaan ilmastonmuutoksen torjunta on Espanjassa monin paikoin edelleen lapsenkengissä.

– Andalusiassa on suunnitelma ilmastonmuutoksen torjumiseksi, mutta sen budjetti on pyöreä nolla.