Hyppää sisältöön

Jari Tervon Koivisto-sarjan avausjakso keräsi kansaa ruudun ääreen – Paavo Väyrynen älähti sarjan toistavan vanhaa valeuutista

Ensimmäinen jakso kirjailija Jari Tervon toimittamasta presidentti Mauno Koivistosta kertovasta sarjasta sai yli puoli miljoonaa katsojaa.

Jari Tervo (keskellä) toimittama dokumenttisarja presidentti Mauno Koivistosta pyörähti käyntiin joulunpyhien jälkeen. Kuva: Intervisio ja Jussi Nahkuri/Yle

Jari Tervon toimittaman ja Marjo Vilkon käsikirjoittaman Koivisto-sarjan ensimmäinen jakso nähtiin TV1:llä 26. joulukuuta.

Sarja kuvaa Mauno Koiviston tietä vaatimattomista oloista yhteiskunnan huipulle. Tietä, jollaista on tänä päivänä melkeinpä mahdotonta enää kuvitella.

Sarja paljastaa muun muassa, että sosialidemokraatti Koivisto oli kotoisin syvästi uskonnollisesta kodista. Hänen isänsä, laivapuuseppä Juho Koivisto, oli saanut uskonnollinen herätyksen ollessaan merillä.

Koivisto nousi satamasta politiikan huipulle. Kuva: Kalle Kultala

Mauno Koivisto on monella tapaa omalaatuinen hahmo Suomen poliittisessa historiassa. Hänen kansansuosionsa ytimenä on pidetty sanailua 1960-luvulla suositussa Jatkoaika-tv-ohjelmassa. Ohjelmalla oli yhtenäiskulttuurin aikaisessa Suomessa parhaimmillaan kaksi miljoonaa katsojaa.

– Koivisto oli omaperäinen ja karismaattinen mies ja kaiken lisäksi sotaveteraani. Nämä ominaisuudet ja taustat olivat hyvä alusta kansansuosiolle, mutta siihen tarvittiin myös televisiota, jota Koivisto taitavasti käytti, Tervo kuvailee Koivistoa Ylen haastattelussa.

Koivisto-sarja kiinnosti katsojia. Ensimmäisellä jaksolla oli televisiossa runsaat 540 000 katsojaa.

Paavo Väyrysen mielestä Koivisto-sarja toistaa vanhaa valeuutista

Poliitikko Paavo Väyrynen kertoo pettyneensä Koivistosta kertovaan sarjaan. Hän sanoo blogissaan toivoneensa Jari Tervon oikaisevan mielestään virheellisen käsityksen vuoden 1981 valtataistelusta. Sarjassa kerrotaan kuinka presidentti Urho Kekkonen yritti kaataa hallituksen, mutta pääministerinä tuolloin tuominut Mauno Koivisto ei suostunut siihen.

Paavo Väyrysen mukaan kiista Koiviston ja Kekkosen välillä olikin Koiviston ja Kalevi Sorsan välistä valtataistelua. Kuva: Kalle Kultala / Yle

Väyrysen mukaan hallituskriisissä oli kyse ensi sijassa sosialidemokraattien sisäisestä valtataistelusta Kalevi Sorsan ja Mauno Koiviston välillä.

– Jari Tervo menetti mahdollisuutensa korjata jo lähes neljä vuosikymmentä elänyt valeuutinen, Väyrynen jyrähtää.

Koivisto-dokumenttisarja nähdään Ykkösellä arkisin 26.12.2019–6.1.2020 klo 20.00 ja uusintana seuraavana päivänä klo 16.00. Samalla kuullaan radiosarja Erittäin salainen, Mauno Koivisto Yle Radio 1:llä. Televisio- ja radiosarja ovat pysyvästi katsottavana ja kuunneltavana Areenassa 26.12. alkaen.

.
.