KHO: Akaan valtuusto sai erottaa kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren

Korkein hallinto-oikeus ei nähnyt syytä muuttaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöstä Aki Viitasaaren valituksesta huolimatta.

irtisanominen
Valtutettuja istumassa kokouksessa.
Akaan valtuusto erotti kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren luottamuspulan vuoksi toukokuussa 2017.Kai Pohjanen / Yle

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi perjantaina Akaan entisen kaupunginjohtajan Aki Viitasaaren tekemän valituksen. Päätös merkitsee, että Akaan kaupunginvaltuusto ei rikkonut lakia, kun se irtisanoi Viitasaaren toukokuussa 2017.

Samalla korkein hallinto-oikeus hylkäsi sekä Viitasaaren että Akaan kaupungin vaatimukset oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta. Viitasaari joutuu maksamaan omat oikeudenkäyntikulunsa, koska hävisi jutun. Toisaalta hänen ei tarvitse korvata julkisen asianosaisen eli Akaan kaupungin kuluja, koska hänen esittämänsä vaatimus asiassa ei korkeimman hallinto-oikeuden mukaan ollut ilmeisen perusteeton.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden runsas vuosi sitten antama päätös säilyy ennallaan. Hallinto-oikeus päätti lokakuussa 2018, että Viitasaaren erottaminen ei syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Oikeuden mukaan valtuusto toimi harkintavaltansa rajoissa, eikä valtuuston päätös ollut muutenkaan lain vastainen.

Aki Viitasaari toimi Akaan kaupunginjohtajana noin yhdeksän vuotta. Viitasaari irtisanottiin luottamuspulan takia. Luottamuspulan syyt liittyivät kaupunginjohtajan viranhoitoon ja käytökseen.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mukaan perusteet irtisanomiselle olivat olemassa, vaikka mikään luottamuspulaan johtaneista yksittäisistä asioista ei ollut erityisen painava ja osa luottamuspulan perusteista jäi selvittämättä.

Lain mukaan valtuuston harkintavalta on laaja kaupunginjohtajan irtisanomiseen liittyvässä asiassa. Irtisanomiseen pitää aina liittyä asiallinen ja riittävä syy, josta ilmoitetaan kaupunginjohtajalle.

Potkujen edellytyksenä ei kuitenkaan ole se, että kaupunginjohtajalle on aiemmin annettu huomautus tai kirjallinen varoitus.

Lue lisää:

Akaan kaupunginjohtajan potkut pysyvät voimassa – hallinto-oikeus hylkäsi valitukset

Akaan valtuusto erotti kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren