Hyppää sisältöön

Raskaana olevan äidin D-vitamiinivaje nostaa lapsen ADHD-riskiä

Turun yliopistossa tehtiin ensimmäinen väestötason tutkimus lasten ADHD:n yhteydestä äidin raskausajan D-vitamiinitasoon.

Tutkimuksen tuloksilla voi olla huomattava kansanterveydellinen merkitys, sillä ADHD on yksi yleisimpiä lasten pitkäaikaissairauksia. Kuvituskuva. Kuva: Yle, Tero Kyllönen

Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskus on löytänyt yhteyden lasten ADHD:n ja äitien D-vitamiinitason välille. ADHD:n osuus oli 34 prosenttia suurempi lapsilla, joiden äideillä oli raskausaikana D-vitamiinivajetta verrattuna lapsiin, joiden äideillä oli veressään riittävästi D-vitamiinia.

Kyse on ensimmäisestä väestötason tutkimuksesta, joka selvitti lasten tarkkaavaisuus- ja yliaktiivisuushäiriö ADHD:n yhteyttä äidin veren D-vitamiinipitoisuuteen alku- ja keskiraskaudessa.

– Raskaudenaikainen D-vitamiinivaje voi vaikuttaa sairastumiseen esimerkiksi perimän, tupakoinnin ja sosiaalisten tekijöiden ohella, kertoo väitöskirjatutkija Minna Sucksdorff Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta.

Tutkimuksessa oli mukana 1 067 ADHD-diagnoosin Suomessa vuosina 1998–1999 saanutta lasta ja vastaava määrä verrokkeja.

Puute D-vitamiinista on edelleen ongelma

D-vitamiinin puutos on suosituksista huolimatta edelleen ongelma maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi Suomessa monissa maahanmuuttajaryhmissä D-vitamiinin saanti ei ole riittävällä tasolla, kerrotaan Turun yliopiston tiedotteessa.

– Tämä tutkimus on vahvin näyttö siitä, että raskaudenajan alhainen D-vitamiinitaso voi olla yhteydessä jälkeläisen tarkkaavaisuus- ja keskittymisvaikeuksiin, sanoo tutkimuksen johtaja, lastenpsykiatrian professori Andre Sourander.

Hänen mukaansa ADHD on yksi yleisimpiä lasten pitkäaikaissairauksia, ja sen vuoksi tutkimuksen tuloksilla on huomattava kansanterveydellinen merkitys.

Tutkimus on (siirryt toiseen palveluun)osa laajempaa kokonaisuutta, jossa selvitetään äidin raskausajan terveydentilan yhteyttä ADHD:hen. Sen tavoite on tuottaa tietoa, jotta ADHD-riskissä olevia lapsia tunnistettaisiin jo varhain ja ennaltaehkäisevää hoitoa voitaisiin kehittää.

Tutkimuksessa hyödynnettiin poikkeuksellisen kattavaa äitiysneuvolaseerumikokoelmaa.

.
.