1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kierrätys

Joulu synnyttää perheille ison jätekasan

Lahjapakkaukset jättävät jälkeensä paperi-, muovi- ja pahviroskaa.

Kokkolalaisen Aunion perheen pakkausroskia joululta. Kuva: Raila Paavola / Yle

Joulun aikana kokkolalaiselle Aunion perheelle kertyi iso roskaruuhka. Nelilapsisessa perheessä availtiin useampikin lelupakkaus, joista jäi jäljelle vaihteleva määrä käärepaperia, lahjanarua, pahvia ja muovia.

Perheen äidistä Kati Auniosta tuntuu, että leluvalmistajat pakkaavat lelut liiankin järeisiin pakkauksiin, joissa voi olla useita kerroksia erilaisia materiaaleja.

Kaikista pakkauksista ei tule heti jätettä, sillä osa pahvipakkauksista säästetään ja käytetään uudelleen. Monesti ne kelpaavat myös leikkeihin. Hyväkuntoiset lahjakassit säästetään ja niihin pakataan lahjoja ensi jouluna.

Jos kierrätyspisteissä on ruuhkaa, Aunion perhe laskostaa esimerkiksi pahvit autoon odottamaan. Kati Aunio kiittelee, että Kokkolassa jätteiden kierrätys on helppoa ja eri jätejakeille löytyy mukavasti vastaanottopaikat.

Säästä roskasi myöhemmälle

Pakkauskierrätys Rinki toivoo ihmisten säilyttävän muovi- ja kartonkijätettä kotonaan joulunpyhien yli, jos mahdollista.

Ne vievät eniten tilaa perinteisissä kierrätysastioissa, ja tätä jätettä on kertynyt paljon joululahjoista ja joulun ruuista.

Jos kotona säilyttäminen ei onnistu, Rinki toivoo ihmisten käyttävän kierrätyspisteitä, joissa on jätepuristimia, sillä puristimiin mahtuu tavaraa moninkertaisesti.

Puristimia on kuitenkin harvassa, esimerkiksi Kokkolassa vain kaksi. Tavallisia kartonkikeräysastioita on kymmeniä. Muovia otetaan vastaan kahdessa paikassa Kokkolassa ja neljässä Pietarsaaren seudulla.

Jätehuollon kannalta pyhät sijoittuvat tänä vuonna hankalasti usealle arkipäivälle, jolloin jätepisteitä tavallisesti tyhjennettäisiin. Keräysastioita onkin tyhjätty etukäteen ja puristimiin on tehty tilaa.

Ringin ylläpitämiä puristimia on ympäri maan runsaat 500, joista 350 on kartongille.

Operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori Ringistä analysoi, että lukumäärä on ihan hyvä, mutta tilannetta seurataan jatkuvasti. Puristimia pyritään sijoittamaan sellaiselle paikalle, missä tavaraa tiedetään tulevan paljon.