1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaanin kaupunginteatteri

"Ei tarvitse katsoa ylöspäin, eikä tarvitse pelätä" – Kajaanin kaupunginteatterissa erimielisyydet ja pettymykset setvitään heti paikalla

Teattereiden työilmapiiri on puhuttanut Oulun kaupunginteatterissa ilmenneiden ongelmien vuoksi.

Kajaanin kaupunginteatteri
Kajaanin kaupunginteatteri ulkoapäin helmikuussa.
Kajaanin kaupunginteatterin johtajan mukaan teatterin johtaminen on tiivistä yhteispeliä työntekijöiden kanssa. Arkistokuva.Milka Krogerus/Yle

Oulun kaupunginteatterin työyhteisössä on kärsitty Ylen tekemän jutun mukaan jo vuosia työpahoinvoinnista. Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen ja näyttelijäyhdistyksen puheenjohtaja Mika Silvennoinen eivät näe samanlaisia ongelmia omassa työyhteisössään.

– Meillä on hyvä ja välitön meininki. Koen, että meillä on terve suhde työnantajapuolelle, eikä ole törmätty samanlaisiin ongelmiin, kuin nyt Oulussa tuli ilmi, Silvennoinen sanoo.

Silvennoisen mukaan Kajaanin kaupunginteatterissa on tehty suullinen sopimus siitä, että erimielisyyksiin puututaan välittömästi.

– Meillä on kaikilla lupa, oikeus ja oikeastaan velvollisuus selvittää asiat heti, ettei synny hiertymiä, Silvennoinen sanoo.

– Aika nopeasti henkilökunnasta kuuluu, jos asiat ovat pielessä. Silloin raivataan vaikka aikaa muulta, että voidaan puida asioita, Kinnunen jatkaa.

Kinnusen mukaan teatterin johtaminen eroaa monista muista työyhteisöistä siten, että työ on tiivistä yhteispeliä, jossa tullaan monesti ihan lähelle. Hänen mukaansa johtaminen on tasapainon vaalimista.

– Joskus itsekin sorrun päätöksissä liikaan nopeuteen. Silloin pitää tarpeen mukaan pakittaa ja keskustella. Käytännön hommat sujuvat nopeammin, kun asiat ovat selvillä.

Teattereissa on yleinen tapa, että työntekijät saavat antaa lausunnon teatterijohtajan valinnassa. Tapaa on viety Kajaanissa pidemmälle: työntekijät ovat käytännössä valinneet itse johtajansa.

– Täällä ei ainoastaan anneta lausuntoa, vaan työntekijät ovat valintaprosessissa aktiivisesti mukana, Kinnunen sanoo.

Kinnunen kertoo, että Kajaanin kaupunginteatterissa on tullut joskus esiin asioita, jotka ovat vaatineet keskusteluja työyhteisön kesken, mutta asiat on saatu hoidettua nopeasti ja hyvässä hengessä.

Kinnunen kertoi Ylelle aiemmin, että Kajaanin kaupunginteatterin hyvästä työyhteisöstä puhutaan teatteripiireissä Kajaani-ilmiönä. Sujuvaa työntekoa helpottavat toimintatavat, joissa pyritään mahdollisimman paljon pois hierarkiasta.

– Meillä työnantaja on työkaverina siinä vierellä. Ei tarvitse katsoa ylöspäin, eikä tarvitse pelätä, Silvennoinen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi