1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verenluovutus

Verenluovutus porukassa innostaa yhä useampaa – pyhien aikaan luovuttajien tarve korostuu

Kokkolassa luovuttajia kävi joulun alla vaisusti, ja nyt ihmisten toivotaan aktivoituvan.

verenluovutus
Hermeksen urheilujohtaja Pasi Tuukkanen luovuttaa verta Hengenpelastajaliigan nimissä.
Hermeksen urheilujohtaja Pasi Tuukkanen luovuttaa verta Hengenpelastajaliigan nimissä. Saman voi tehdä kuka tahansa ja parantaa niin joukkueen sijoitusta sarjassa.Pasi Tuukkanen

Yhä useammat ovat innostuneet verenluovutuksesta porukalla. Niin sanottuja VeriRyhmiä on perustettu tänä vuonna Pohjanmaalla jopa enemmän kuin oli tavoitteena.

Ryhmiä muodostavat useimmiten kaveriporukat, työkaverit ja opiskelijat. Suurin osa niihin kuuluvista käy luovuttamassa verta yksin ja ilmoittaa kuuluvansa tiettyyn ryhmään.

Lisäksi jääkiekon Mestis aloitti syksyllä yhteistyön Veripalvelun kanssa eli hengenpelastajaliigan (siirryt toiseen palveluun). Kannattajat ja pelaajat voivat tukea oman joukkueensa sijoittumista sarjataulukossa luovuttamalla verta sen nimiin.

Kokkolan Hermes on sarjataulukossa tällä hetkellä jaetulla kuudennella sijalla, luovutuksia sille on kirjattu 17.

Kokkolassa vaisua joulun alla

Pitkät pyhät lisäävät taas verenluovuttajien tarvetta. Aktivoitumisen varaa on ainakin Kokkolassa, missä verenluovutuksessa jäätiin joulun alla selvästi tavoitteista.

Vuosittain noin 50 000 suomalaista saa hoitoa verivalmisteilla. Niitä tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille ja keskosille.

Liikkuva veripalvelu järjestää luovutustilaisuuden Pietarsaaressa ensi maanantaina ja Kruunupyyssä torstaina. Kokkolassa tilaisuus järjestetään loppiaisen jälkeen 9.1.

Kaikkien veriryhmien luovuttajia tarvitaan päivittäin, koska potilaitakin on kaikista veriryhmistä. Luovuttajia tarvitaan noin 800 joka arkipäivä.

Lue seuraavaksi