Hyppää sisältöön

Ainutlaatuinen tilaisuus nähdä pueblo-intiaanien hautaesineet ennen palautusta Yhdysvaltoihin

Kansallismuseo laittaa esille harvinaisia alkuperäiskansan haudoista löytyneitä esineitä. Sen jälkeen ne lähtevät kotimatkalle Yhdysvaltoihin.

Maissintähkä pueblojen haudasta. Intiaanit laittoivat ruokaa ja juomaa vainajien mukaan matkalle tuonpuoleiseen. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Suomen kansallismuseossa avautuu tammikuussa pueblo-intiaanien haudoista löytyneiden esineiden näyttely. Tämän jälkeen niitä on tuskin enää koskaan mahdollisuus nähdä.

Näytteille tulee 28 alkuperäiskansan haudoista löytynyttä esinettä. Kokoelmaan kuuluu ruukkuja, kulhoja, kaivukeppi, kirveen terä ja maissintähkä arviolta 1200-luvulta.

Ruokaa ja juomaa sekä henkilökohtaisia työkaluja ja tarve-esineitä asetettiin ruukuissa tai muissa astioissa vainajien mukaan matkalle tuonpuoleiseen. Elämän ajateltiin jatkuvan kuoleman jälkeen.

Kuva: Mårten Lampén / Yle

Hautaesineet ovat osa Kansallismuseon Mesa Verde -kokoelmaa.

Yle uutisoi lokakuussa, että Suomen kansallismuseo palauttaa arkeologisesta Mesa Verde -kokoelmastaan ihmisjäänteet ja hautaesineitä Yhdysvaltain alkuperäiskansojen edustajille.

Asia tuli ilmi presidentti Sauli Niinistön Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapaamisen yhteydessä.

Esineiden palautusta Yhdysvaltoihin on valmisteltu jo vuosia.

Palautukset alkuperämaihin ovat tällä hetkellä ajankohtainen asia maailmanlaajuisesti. Niin sanottu repatriaatio koskettaa museoita, joilla on etnografista tai arkeologista aineistoa muista kulttuureista.

Lue Ylen kirjoitus aiheesta tästä.

Mesa Verde on nykyisin kansallispuisto ja se on kuulunut vuodesta 1978 Unescon maailmanperintöluetteloon. Kuva: /All Over Press

Museolla arvokas kokoelma

Kansallismuseon arvokkaaseen Mesa Verde -kokoelmaan kuuluu kaiken kaikkiaan noin 600 muinaisten pueblo-intiaanien esinettä 500–1300-luvuilta. Niiden löytöpaikka Mesa Verde sijaitsee Yhdysvalloissa Coloradon osavaltiossa.

Alue on kiinnostanut tutkijoita ja siellä on käynyt arkeologeja 1800-luvun lopulta lähtien.

Suomeen ihmisjäänteet ja esinelöydöt päätyivät värikkäiden vaiheiden jälkeen.

Etnografisen kokoelman keräsi ruotsalainen geologi ja kasvitieteilijä Gustaf Nordenskiöld (1868–1895), joka tutki Mesa Verden aluetta. Suomalainen lääkäri ja keräilijä Herman Antell osti Nordenskjöldiltä kokoelman ja testamenttasi sen Suomen valtiolle.

Tämä astia on yksi Yhdysvaltoihin luovutettavista esineistä Kuva: Mårten Lampén / Yle

Tarkkaa ajankohtaa, milloin ihmisjäänteet ja hautaesineet lähtevät kotimatkalle, ei ole vielä päätetty.

– Niiden palautusprosessi on vielä kesken, sitä valmistellaan parhaillaan, Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila sanoo.

Mesa Verde -näyttely on avoinna Kansallismuseossa Helsingissä 14.1.–1.3.2020.

.
.