Jalkatällistä seurannut sisäinen verenvuoto pysäytti Mikko Kohosen – nyt hän kannustaa luovuttamaan verta

Salibandyseura Seinäjoen Peliveljet pisti pystyyn tärkeän kampanjan ja haastaa ihmisiä luovuttamaan verta seuraavan kahden kuukauden aikana.

Kuva: Salibandyliiga, Esa Takalo

Seinäjoen Peliveljien edustusjoukkueen hyökkääjä Mikko Kohonen sai MM-kisavuonna 2006 vaikean reisivaltimovamman ja menetti runsaasti verta. Maajoukkuepelaaja oli vähällä myös menettää jalkansa.

Jalkaan tuli paha tälli pelissä maalintekotilanteessa. Tilanteen vakavuutta ei pelaaja itsekään osannut ymmärtää.

– En tajunnut aluksi, miten pahasta oli kyse, vaan pelasin pelin loppuun asti. Pelin jälkeen oli huono olo. Seuraavana päivänä kun en enää pysynyt pystyssä ja alkoi mennä taju, läheiset pakottivat lääkäriin.

Lääkäristä mentiinkin kovaa vauhtia ambulanssilla keskussairaalaan. Verenhukka oli suuri ja aika monta pussia verta tarvittiin. Leikkaus pelasti miehen ja jalan.

– Jalan reisivaltimo oli vaurioitunut. Jalka oli vuotanut sisäisesti verta koko ajan. Siinä oli iso riski, että jalka menee kuolioon, kertoo Kohonen.

Neljä kuukautta myöhemmin hän pelasi MM-hopeaa voittaneessa Suomen maajoukkueessa.

Tapahtumat havahduttivat Kohosen verenluovutuksen tärkeydestä.

Valkoisesta punaiseksi

Salibandyseura Seinäjoen Peliveljet haluaa nyt kannustaa verenluovuttajaksi. Joukkue haastaa kaikki mukaan tänään lanseerattuun #Elämänvirtaa-kampanjaan.

Kampanja näkyy SPV:n kotiotteluissa. Punaiset pelipaidat ovat kalvenneet valkoisiksi. Valkoisissa paidoissa pelataan niin kauan kunnes verenluovutusmäärä on riittävä.

Yritetään itse olla esimerkkejä myös hyvässä

Mikko Kohonen, SPV

– Paita on jälleen punainen, kun kampanjan tavoite, 3000 verenluovuttajaa, on saavutettu, sanoo SPV:n päävalmentaja Tommy Koponen.

Seuran ideologiaan kuuluu tehdä myös hyväntekeväisyyttä. On autettu lapsia Romaniassa, ulkoilutettu vanhuksia ja käyty myös haravoimassa sekä auttamassa joulusiivouksessa ihmisten kotona.

– Ollaan seurassa yritetty koko ajan pohtia arvojamme. Yritetään kannustaa ihmisiä tekemään hyviä tekoja ja yritetään itse olla esimerkkejä myös hyvässä, tiivistää Mikko Kohonen.

SPV:n hyökkääjä Mikko Kohonen, Carunan avainasiakaspäällikkö Petri Parviainen, SPV:n päävalmentaja Tommy Koponen ja Seinäjoen veripalvelutoimiston alue-esimies Anu Keisala valmiina #Elämänvirtaa-kampanjaan. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Luovuttajia tarvitaan

Veripalvelu järjestää poikkeuksellisia luovutuspäiviä näin joulun aikaan, sillä useat peräkkäiset pyhäpäivät hankaloittavat tasaista veren saantia.

Seinäjoella veripalvelussa kävi tapaninpäivänä viitisenkymmentä luovuttajaa. Melko hiljaista on siis ollut.

– Tärkeää on myös pyhien jälkeen saada luovuttajia tulemaan, sanoo Seinäjoen veripalvelutoimiston alue-esimies Anu Keisala.

Keisala kiittelee SPV:n kampanjaa.

– Kovasti odotetaan uusia luovuttajia ja sellaisiakin, joilla on ollut taukoa luovuttamisessa, vihjaa Keisala.

Verenluovuttajien toivotaan mainitsevan kampanjatunnuksen #Elämänvirtaa luovutuksen yhteydessä. Kaikki luovutuspaikat löytyvät Veripalvelun sivuilta (siirryt toiseen palveluun). Helmikuun loppuun kestävässä kampanjassa ovat mukana myös Veripalvelu ja Caruna.