Euroopan kulttuuripääkaupungiksi hakevalla Oululla on Musiikkijuhlien johtajan mukaan pitkä tie titteliin – "Lähtöasetelma on hyvä"

Oulu, Savonlinna sekä Tampere tavoittelevat Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä vuonna 2026.

Euroopan kulttuuripääkaupunki
Jaakko Kuusisto medetojan salissa, poseeraa kameralle
Oulun musiikkijuhlien taiteellisen johtajan Jaakko Kuusiston mielestä Oulu tarvitsee uusia ideoita kulttuuripääkaupunkikisassa.Marko Väänänen / Yle

– Ei tätä ihan salassa tehdä, mutta vähän verhojen takana piilossa, kun on kuitenkin kilpailusta kysymys, sanoo Oulun kulttuurijohtaja Samu Forsblom.

Forsblomin mukaan Oulun vahvuuksia ovat muun muassa pohjoisuus ja teknologia, vaikka tarkkoja painopisteitä hän ei vielä haluakaan kertoa.

Varsinkin aiempina vuosina kovasta teknologiastaan tunnetun Oulun imagon kääntäminen kulttuurivireeseen vaatii vielä kovasti töitä.

– Taide ja teknologia voivat lyödä kättä päälle, tehdä suunnattomasti uusia innovaatioita ja yhteistyötä jatkossa. Alojen yhteistyö on ihan varmasti yksi Oulun mahdollisuus tässä kisassa, Forsblom sanoo.

Oulun kulttuurikaupunkihakemuksen pohjana on noin 450 erilaista ehdotusta kaupungin kulttuurielämän kehittämiseksi. Hakemusta valmistellaan tulevien kuukausien aikana jätettyjen ehdotusten pohjalta, ja varsinainen hakemus Euroopan kulttuurikaupunkikisaan jätetään toukokuussa.

Oulun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto kiittelee Oulua hyvästä perustarjonnasta, mutta muistuttaa, että tärkeämpää on suunnata katseet tuleviin suunnitelmiin.

– Oululla on hyvä lähtöasetelma, mutta on selvää, että kulttuurikaupungiksi pääseminen vaatii pitkäjänteistä työtä, nykyisten asioiden kehittämistä eteenpäin ja ihan uusienkin asioiden keksimistä, Jaakko Kuusisto sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!