Oulujärvi on jäätynyt hitaasti, mutta pakkaset tuovat muutoksen tilanteeseen

Lauha alkutalvi on vaikuttanut isojen järvien jäätilanteeseen.

Jään paksuus
Pilkkijöitä Oulujärven jäällä
Oulujärvelle ei kannata ihan vielä mennä pilkkimään. Arkistokuva.Laura Tolonen / Yle

Oulujärven jäätilanne on ollut heikko joulun aikaan. Oulujärvellä jäätä ei ole vielä päästy edes mittaamaan, koska jää on niin ohutta. Sama tilanne on muilla isoilla järvillä kuten Päijänteellä ja Saimaalla.

Keski-Suomesta pohjoiseen pienet järvet ovat jäässä ja mitä suurempi järvi, sen todennäköisemmin siellä ei ole jäätä.

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen Ympäristökeskuksesta uskoo, että Oulujärvellekin jää saadaan välipäivien pakkasten myötä. Järvenselältä voi kuitenkin löytyä yhä sulaa senkin jälkeen.

Järvien mittauspaikka ei yleensä ole järven keskellä, joten mitattu jäätulos ei välttämättä tarkoita koko järveä.

Tällä hetkellä Kainuun pienemmät järvet alkavat olla jo kunnolla jäässä. Suomussalmen Pesiöjärvessä on mitattu kymmenisen päivää sitten 33 sentin paksuiset jäät ja Kuhmon Lammasjärvessä jään paksuus oli 16 senttiä.

Vehviläinen selittää poikkeuksellisia jääoloja osin tavanomaisella sään vaihtelulla, mutta oma osuutensa on ilmaston lämpenemisellä. Alkutalvi on hänen mukaansa aina epävarma jäiden tulon suhteen.

Järven jäällä kannattaa olla varovainen, sillä paksuudet ja kantavuus vaihtelee eri kohdissa.

– He ketkä jäänsä tuntevat, voivat sinne mennä, mutta muiden kannattaa olla varuillaan. Uskallan mennä yleensä 10 senttimetrin teräsjäälle, mutta silloinkin katson mielellään muiden kulkijoiden jälkiä, Vehviläinen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)