Hyppää sisältöön

Joulun ja uudenvuoden pyhät ovat palvaamoiden sesonkiaikaa – tutun kinkun lisäksi savustuvat kalkkuna sekä riista

Etenkin talouksissa, joissa metsästetään, palvaaminen on suosittua.

Metsästyksen myötä useassa kodissa syödään juhlapyhinä esimerkiksi hirveä. Arkistokuvassa palvataan hirvenlihaa Haukiputaalla. Kuva: Pekka Loukkola / Yle

Kaikkia lihaisia jouluherkkuja ei paisteta kotiuuneissa. Joulun ja uudenvuoden välinen aika on myös rahtipalvaamojen ja palvilihan syömisen sesonkiaikaa.

Oulun Haukiputaalla sijaitsevassa palvaamossa valmistetaan savustettuja lihoja juhlakauden ruokapöytään. Metsästyksen myötä yhä useammassa kodissa syödään juhlapyhinä ja välipäivinä myös hirveä ja kaurista. Myös kalkkuna on monella kinkun vaihtoehto.

Haukiputaan Palvituotteen yrittäjä Ari-Pekka Tuomela kertoo, että kymmenen vuotta sitten oli paljon kalkkunankasvattajia ja kalkkunaa tuotiin palvaamoonkin enemmän. Sitten se katosi välissä ja on nyt taas lisääntynyt.

– Sitä saa taas kaupoista ja muualtakin, joten kalkkunaa menee paljon.

Suolaus ja saunan lämpö ratkaisevat palvilihan onnistuminen. Tuomelan mukaan suolaus tehdään koneella, jotta liha suolaantuu tasaisesti. Saunat nostavat tasaisesti lämmöt oikeassa tahdissa.

Tuomela kertoo, kuinka uuneja joutuu säätämään sen vuoksi, että niissä on viileämpiä ja kuumempia paikkoja. Sen on oppinut vuosien varrella.

– Pitää tietää, mihin laittaa minkälaista lihaa, ettei polta jotakin kalkkunaa karrelle.

Palvaamisessa käytetään perinteisesti paljon leppää, koska siitä tulee pehmeä maku lihaan. Tuomela tietää kertoa, että leppää käytetty satoja vuosia savustamisessa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.