Hyppää sisältöön

2010-luvun myönteisiä uutisia Lapissa ovat Outokummun tuotannon ja matkailun kasvu sekä LNG-terminaalin rakentaminen

Politiikassa isoin muutos on perussuomalaisten nousu eduskuntapuolueeksi myös Lapissa.

Tornion LNG-terminaalin virallisia avajaisia vietettiin viime kesänä. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kohta päättyvä vuosikymmen sisältää Lapin kannalta niin myönteisiä uutisia kuin pettymyksiäkin. Kokosimme tähän muutamia uutisia vuosikymmenen merkittävimmistä tapahtumista.

Talouden kannalta merkittävimpiä uutisia ovat olleet Outokummun Tornion terästehtaan laajennus sekä LNG-terminaalin rakentaminen Röyttän satamaan.

Tuulivoiman kasvu on tuonut helpotusta etenkin Simon talouteen.

Matkailussa kasvua on koettu sekä Kemissä että tunturikeskuksissa ja Rovaniemellä.

Taloudellisia pettymyksiä ovat olleet Simon ydinvoimalahankkeen kaatuminen ja se, että Kaidin suunnittelema biopolttoainetehdas ei ole edennyt. Myös Kemijärven sellutehdashankkeen yhteyteen on noussut kysymyksiä.

Tällä hetkellä odotetaan erityisesti Metsä Groupin investointipäätöstä Kemin biotuotetehtaasta ja Outokummun päätöstä uudesta kuonasulatosta.

Lapin poliittinen kenttä on muuttunut 2010-luvulla

Vuonna 2011 perussuomalaisista tuli eduskuntapuolue myös Lapissa, kun Hanna Mäntylästä tuli kansanedustaja. Samalla vasemmistoliitto menetti vaalipiirin toisen kansanedustajan paikkansa.

Vuoden 2015 eduskuntavaalit olivat poikkeukselliset siinä mielessä, että keskusta sai läpi peräti neljä ehdokasta ja kokoomus menetti ainoan paikkansa.

Tänä vuonna eduskuntavaaleissa palattiin vakiintuneeseen tilanteeseen, kun keskusta menetti yhden paikan ja kokoomus sai läpi yhden ehdokkaan.

Perussuomalaisilla, vasemmistoliitolla ja demareilla on ollut Lapista yksi kansanedustaja koko vuosikymmenen ajan.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).