Hyppää sisältöön

Lehti: Joukkuetoverit kuvailevat Trumpin tukemaa erikoisjoukkojen johtajaa myrkylliseksi ja pahaksi ihmiseksi

Presidentti Trump palautti miehelle sotilasarvon marraskuussa, kun hän armahti toisen sotarikoksista tuomitun ja syytetyn amerikkalaissotilaan.

Edward Gallagher poistui oikeudesta San Diegossa Kaliforniassa heinäkuussa. Kuva: Sandy Huffaker / AFP

Erikoisjoukkojen Navy Sealsin joukkueenjohtajan Edward Gallagherin yksikön entisten jäsenten lausunnot ovat nousseet esiin Yhdysvalloissa. New York Times (siirryt toiseen palveluun) haltuunsa saamalla materiaalilla sotatoverit antavat lausuntojaan ihmisoikeusrikoksista syytetystä sotilaasta.

Joukkuetoverit kuvailevat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tukemaa laivaston erikoisjoukkojen joukkueenjohtajaa myrkylliseksi ja pahaksi ihmiseksi. Yhden joukkuetoverin mielestä Gallagherista huomasi, että "hänelle oli täysin OK tappaa kuka tahansa, joka liikkui".

Toinen joukkuetoveri kuvailee, miten Gallagher oli ylpeä teoistaan ja järjesteli oudon seremonian kuolleen vihollistaistelijan vieressä.

Lehden haltuunsa saamat videohaastattelut ovat osa sotarikostutkinnan todistusaineistoa. Perjantaina julkaistuja todistajanlausuntoja ei ole aiemmin esitetty julkisesti. Materiaalin joukossa on myös ryhmässä lähetettyjä tekstiviestejä.

Yhdysvaltain erikoisjoukkojen Navy Sealsin joukkueenjohtajan Gallagherin yksikön entiset jäsenet muun muassa kertovat Gallagherin ampuneen 12-vuotiasta Irakissa.

Lehden mukaan Gallagheria vastaan puhuneet sotilaat joutuivat hankalaan asemaan joutuessaan antamaan todistuksia siitä, mitä heidän joukkueenjohtajansa oli tehnyt kaksi vuotta sitten.

Sen lisäksi, että he joutuivat pukemaan raastavia tapahtumia sanoiksi, sotilaat joutuivat New York Timesin mukaan rikkomaan erittäin tiukan sanattoman sopimuksen antaakseen lausuntoja tapahtumista.

Gallagher on kommentoinut videota valheelliseksi. Hänen mukaansa video on täynnä tekaistuja syytöksiä ryhmäläisiltä, jotka eivät pystyneet täyttämään vaatimustasoa ja yrittivät syrjäyttää hänet.

Sai tuomion Irak-valokuvasta

Oikeus vapautti Gallagherin raskaimmista syytteistä heinäkuussa. Häntä epäiltiin muun muassa teini-ikäisen vangin murhasta Irakissa. Syytteet kaatuivat, kun joukkuetoveri otti syyn niskoilleen, jotta perheellinen Gallagher ei joutuisi vankilaan.

Gallagher oli syytettynä myös kahdesta murhan yrityksestä, mutta hänet vapautettiin näistäkin syytteistä.

Joukkueenjohtaja sai lopulta tuomion poseeraamisesta kuolleen Isis-taistelijan ruumiin vierellä valokuvassa.

Trump on tukenut Gallagheria useaan otteeseen. Gallagher on vaimoineen vieraillut viime viikonloppuna Trumpin omistamassa golfkeskuksessa Mar-a-Lagossa, josta pariskunta julkaisi sosiaaliseen mediaan valokuvan.

Marraskuussa presidentti palautti aiemmin alennetun sotilasarvon Gallagherille. Guardian-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Trumpin päätös suututti sotilasjohtajia.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)silloinen laivastoministeri Richard Spencer sai potkut Gallagheriin liittyvän tapauksen vuoksi.

Gallagher on jäänyt eläkkeelle marraskuussa.

Lue myös:

.
.