Hyppää sisältöön

Uusivuosi vaihtuu pikkupakkasessa ja kirkkaassa säässä

Matka seesteiseen vuodenvaihteeseen on pomppuista lauhan ja kylmän vaihtelua.

Tuulista säätä loppuvuodeksi
Tuulista säätä loppuvuodeksi

Hyviä uutisia: uudenvuoden sää on näillä näkymin selkeä, pakkasen puolella ja muutenkin suht koht rauhallinen.

Mutta ennen vuodenvaihdetta loppuvuoden sää heittelehtii päivittäin laidasta laitaan, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Hänen mukaansa Suomen yli pyyhkii lännestä ja lounaasta kolme sadealuetta, jotka tuovat tavanomaista lauhempaa ilmaa Keski-Euroopasta. Sadealueet vaihtelevat sitten pohjoisesta puhaltavan kylmän kanssa, jolloin mittarit taas tipahtavat pakkasen puolelle. Luvassa on surkeaa ajokeliä ja myrskyvaroituksia.

Mitään tasan vuoden takaisen Aapeli-myrskyn kaltaista myräkkää ei kuitenkaan ole luvassa. Silloin tuulet nousivat yli 32 metriin sekunnissa ja 120 000 taloutta oli ilman sähköjä.

Lauantaiksi ja sunnuntaiksi Perämeren pohjoisosaan on annettu myrskyvaroitus ja koko Pohjois-Suomeen ja Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan on annettu varoitus erittäin huonosta ajokelistä. Varoituskartat voi katsoa täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lauantaina on vielä tiukkaakin pakkasta Keski-Suomesta Kainuuseen, mutta jo huomenna sunnuntaina koko maa Lappia myöten valahtaa suojan puolelle. Esimerkiksi Jyväskylässä parinkymmenen asteen pakkanen muuttuu nollaksi ja maanantaina pitäisi olla jo +4 astetta. Sitten taas viilenee.

Kuva: Matti Huutonen / Yle Sää

Aattoyönä selkeää

– Uudenvuoden aattona tilanne rauhoittuu. Pohjoisesta tulee kylmempää ilmaa. Etelässä on päivällä plussaa, mutta yöllä on pakkasta ja kuivempaa koko maassa. Eli sellainen seesteisempi hetki. Tuuli lisää kylmän tuntua, Huutonen kertoo.

– Aattoyönä voi olla selkeää, ja jos joku vielä raketteja ampuu, niin ne voivat jopa näkyäkin.

Vuosi alkaa keskiviikkona nousevilla lämpötiloilla, sillä lännestä tulee jälleen lauhaa ja pilvistä säätä. Tuulet voimistuvat.

Noin yleisellä tasolla edestakaisin sahaava sää ei ole tähän aikaan vuodesta kovin kummallista vaan kuuluu talven tavanomaiseen vaihteluun.

Jotain erikoista säässä kuitenkin on: pitkän ajan ennusteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan seuraavat neljä viikkoa ovat tavanomaista lämpimämmät koko maassa ja vuoden ensimmäinen viikko on jopa huomattavasti lämpimämpi.

Huutonen kertoo, että maamme yli porhaltavat matalapaineet kulkevat sellaista reittiä, että ne vetävät mukanaan Keski-Euroopasta melko lämpimiä ilmamassoja.

– Jos nyt olisi heinäkuu ja tuollainen lämmin aalto tulisi, niin silloin sanottaisiin, että "Suomeen vyöryy helteinen ilmamassa". Lämpötilat voisivat olla +25 astetta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

.
.