1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Lasten tiedot vanhempien Omakantaan, kulttuurivieras Emma Saarnio puhuu kertakäyttömuodista, suomalaiset syövät liikaa suolaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
hoitaja kuuntelee lapsen keuhkoja
Omakantaa on tähän saakka moitittu muun muassa siitä, etteivät vanhemmat ole voineet nähdä yli 10-vuotiaiden lastensa terveys- tai reseptitietoja.AOP

Isät ja äidit voivat katsoa ensi vuonna lapsensa terveystietoja Omakannassa

Sähköinen terveyden potilastietoja näyttävä Omakanta-palvelu uudistuu vuoden 2020 aikana. Uudistus tuo helpotusta erityisesti lasten vanhemmille, sillä jatkossa lasten terveystiedot näkyvät isän, äidin tai muun huoltajan Omakannassa. Toinen merkittävä muutos Omakannassa on, että vuoden loppupuolella käyttäjät voivat asioida myös esimerkiksi oman vanhemman tai läheisen puolesta.

Suomalaiset syövät liikaa suolaa

Leivänpala. Ruisleipää. Revitty.
Suurimmat suolamäärät saadaan liharuoista ja viljavalmisteista, kuten leivästä.Arja Lento / Yle

Lähes kaikki suomalaiset syövät liikaa suolaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Aikuisten suositus on enintään viisi grammaa vuorokaudessa, mutta suomalaiset miehet syövät keskimäärin lähes 10 grammaa ja naiset 7 grammaa suolaa. Asiantuntijan mukaan ihmisten on vaikea hahmottaa syömiään suolamääriä, koska suolaa tulee niin monista yllättävistäkin lähteistä.

Kulttuurivieras Emma Saarnio: "Toivon, että kertakäyttömuoti katoaa"

Emma Saarnio, muotisuunnittelija
– Omassa vaatesuunnittelussani minua kiinnostaa feminiinisyyden ja maskuliinisyyden kanssa leikittely, sanoo Vuoden nuori suunnittelija 2019 -palkinnon voittanut Emma Saarnio.Derrick Frilund / Yle

Emma Saarnio on Vuoden nuori suunnittelija 2019. Hänen nimensä nousi esiin vuosi sitten, kun hän suunnitteli Jenni Haukion puvun Linnan juhliin. Juuri Aalto-yliopistosta valmistuva Saarnio pitää suunnittelijana ohjenuoranaan ekologisuutta. Miten Louis Vuittonilla Pariisissa assistenttina työskentelevä nuori suunnittelija näkee muodin tulevaisuuden ekologisuuden kannalta?

Vuonna 2019 Yhdysvalloissa tapahtui ennätyksellinen määrä joukkosurmia

Kuusi ihmistä kuoli ampumavälikohtauksessa joulukuussa Jersey Cityssä, New Jerseyssä.
Kuusi ihmistä kuoli ampumavälikohtauksessa joulukuussa Jersey Cityssä, New Jerseyssä.AOP

Yhdysvalloissa tehtiin vuonna 2019 yhteensä 41 joukkosurmaa, joissa menehtyi 211 ihmistä. 33 tapauksessa joukkosurmissa käytettiin ampuma-asetta. Koskaan aiemmin joukkosurmia ei ole tapahtunut näin paljon yhden vuoden aikana. Lähes puolessa Yhdysvaltain osavaltioista tapahtui joukkosurma kuluneen vuoden aikana. Keskustelu aselakien tiukentamisesta Yhdysvalloissa seisoo silti paikoillaan.

Lumisateita liikkuu Suomen yli

Sääennuste sunnuntaille 29. joulukuuta.
Sääennuste sunnuntaille 29. joulukuuta. Yle

Sunnuntaina Lapin yli liikkuu lumisateita, ja etenkin Lounais-Lapissa lunta voi tupruttaa sakeastikin. Iltapäivällä sateet väistyvät Lapista, mutta maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa lunta tai räntää sataa edelleen. Etelässä sateet jäävät vähäisiksi. Lämpötila liikkuu nollan tienoilla tai hieman plussalla.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi