1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Ukraina ja Venäjän tukemat Itä-Ukrainan separatistit tekivät laajan vankien vaihdon

Vangit vaihdettiin Itä-Ukrainassa Donetskin alueella.

Ukraina
Vankien vaihdosta neuvoteltiin valtionpäämiesten kesken Pariisissa 9. joulukuuta. Kuvassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (2. vasemmalta) ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron (3. vasemmalta).
Vankien vaihdosta neuvoteltiin valtionpäämiesten kesken Pariisissa 9. joulukuuta. Kuvassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (2. vasemmalta) ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron (3. vasemmalta).Dmitri Lovetsky / EPA

Ukraina ja Venäjän tukemat Itä-Ukrainan separatistit ovat tehneet vankien vaihdon, jonka tarkoituksena on palauttaa kaikki jäljellä olevat vangit vapaaksi.

Ukrainan presidentinkanslia vahvisti sunnuntaina vankien vaihdon alkaneen Horlivkassa.

76 vankia on palautettu Ukrainalle.

Ainakin 124 vankia on annettu separatisteille, kertoo Tass (siirryt toiseen palveluun). 60 heistä palautettiin Donetskissa ja 63 Luhanskissa. Tämän jälkeen Ukraina palautti vielä yhden vangin separatisteille.

Yhdeksän ihmistä oli kieltäytynyt osallistumasta vankien vaihtoon. He jäivät Ukrainaan, kertoi aiemmin separatistien puolelta Olga Kobtseva Tassille.

Vangit vaihdettiin Itä-Ukrainassa Donetskin alueella sijaitsevalla Majorskin tarkastuspisteellä.

Uutistoimisto RIAn tietojen mukaan separatistien piti luovuttaa 55 vankia ja Ukrainan 87 separatistia, kertoi uutistoimisto Reuters aiemmin.

Venäjän Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Angela Merkel kiittelivät vankien vaihdon olevan positiivinen merkki, kertoi Kreml sunnuntaina. Johtajat keskustelivat puhelimitse sunnuntaina useista kansainvälisistä kysymyksistä, kuten Libyan tilanteesta sekä Nord Stream 2 -putken edistämisestä.

Tutkija: Ei käänteentekevä uutinen

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassilan mukaan liikaa ei kannata vankien vaihdon takia toivoa. Hän ei pidä uutista käänteentekevänä koko sodan kannalta.

– Vankienvaihto ei sinällään muuta sitä perusasetelmaa mitenkään, mutta molemmilla tahoilla voidaan kotiyleisölle ikäänkuin myydä jonkinlaisena voittona. Vielä on epäselvää ketkä kaikki ollaan luovuttamassa, sanoo Lassila.

Lassilan mukaan vankien vaihtoa on helppoa sopia kummallekin osapuolelle. Vaihto kuitenkin osoittaa Venäjän roolin.

– Mikä on nyt on ollut pidemmän aikaa ilmiselvää on, että Venäjä on siellä toimija ja sen kautta tiedot välittyvät siitä mitä niin sanotut kansantasavallat Ukrainassa tekevät, sanoo Lassila.

Lassilan mukaan tämänpäiväinen osoitti, että tässä kuussa Normandian nelikon kesken sovitut asiat pitävät.

– Kaikki keskeiset päätökset menevät Venäjän kautta.

Normandian formaatin huippukokouksessa Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan johtajat yrittivät päästä eteenpäin Itä-Ukrainan sodan ratkaisemisessa. Kokous pidettiin 9. joulukuuta Pariisissa.

Ukrainassa protestoitu

Ukrainalaisen Kyiv Postin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Venäjälle luovutettiin viisi Berkut-joukkoihin kuulunutta poliisia, joita syytetään kymmenien mielenosoittajien ampumisesta Kiovan Maidanin aukiolla vuonna 2014.

Ukrainassa on osoitettu mieltä Berkut-joukkojen luovuttamista (siirryt toiseen palveluun) vastaan.

Lassilan mukaan Venäjällä kiinnostus Ukrainan tapahtumiin on vähäistä eikä sillä ole propaganda-arvoa.

– Myös hallinto on tämän aistinut, eikä sitä enää käytetä, sanoo Lassila.

Molemmat osapuolet kertoivat jo aiemmin tässä kuussa järjestettyjen Pariisin neuvottelujen jälkeen, että vankienvaihto tehtäisiin vuoden loppuun mennessä.

Venäjän presidentti ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi neuvottelivat Pariisissa asiasta.

Kolme kuukautta sitten myös Ukraina ja Venäjä vapauttivat molemmat 35 vankia.

Viimeksi 27. joulukuuta vuonna 2017 oli yhtä iso vankien vaihto. Tuolloin Ukraina sai 73 vankia takaisin ja palautti 233 henkilöä separatisteille.

Lue myös:

Ukraina ja Venäjän tukemat separatistit sopivat vankien vaihdosta

Video: Presidentti Putin tuli Krimille nyt junalla – vihki käyttöön Euroopan pisimmän rautatiesillan

Moskovassa harmitellaan läpimurron puuttumista Pariisin Ukraina-kokouksessa – Kiovassa ilmapiiri helpottunut

Analyysi: Ukrainan presidentti pysyi tiukkana Vladimir Putinille – Pariisin kokous ei tuonut rauhaa Itä-Ukrainaan, mutta pieniä edistysaskelia

Lähteet: Reuters, TASS, AFP, STT

Lue seuraavaksi