Yhdysvallat teki iskuja Hizbollahia vastaan Irakissa ja Syyriassa

Yhdysvallat teki iskun kaksi päivää sen jälkeen kun yhdysvaltalainen rakennusurakoitsija kuoli Hizbollahin iskussa Irakissa.

Irak
Amerikkalainen sotilasajoneuvo.
Amerikkalainen sotilasajoneuvo Syyriassa helmikuussa 2019.Murtaja Lateef / EPA

Yhdysvallat teki sunnuntaina ilmaiskut kolmeen Hizbollahin tukikohtaan Irakissa ja Syyriassa, kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriö. Yhdysvaltojen mukaan iskut olivat "puolustuksellisia".

Tukikohdissa oli Yhdysvaltojen mukaan asevarastojen lisäksi komentopaikkoja. Iskuissa kuoli AFP:n lähteen mukaan 15 taistelijaa.

Iskut tehtiin vain kaksi päivää sen jälkeen kun amerikkalainen rakennusurakoitsija oli kuollut sotilastukikohdassa Kirkukissa. Sotilastukikohtaan oli osunut perjantaina kymmeniä ohjuksia.

Yhdysvallat on luvannut hiljattain vastata Iranin tukeman Hizbollahin uhkaan Irakissa. Yhdysvaltojen mukaan Hizbollah on tehnyt useat iskut sitä vastaan Irakissa.

Yhdysvaltojen ja Iranin välit jäätyivät sen jälkeen kun Yhdysvallat vetäytyi Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta viime vuonna.

Irakissa on puolestaan ollut viime aikoina suurimpia hallinnon vastaisia mielenosoituksia sitten vuoden 2003 tapahtumien jälkeen, jotka kaatoivat Irakin entisen johtajan Saddam Husseinin.

Irakin armeijan mukaan kolme irakilaistaistelijaa kuoli Qaimin alueella lähellä Syyrian rajaa ilmaiskussa sunnuntaina. Isku tehtiin lennokeilla ja se oli Irakin sotilaslähteiden mukaan suunnattu Hizbollahia vastaan, kertoi Reuters.

Lähteet: AFP, Reuters