Hyppää sisältöön

Oikean Aseman toiminta päättyy – kanavan ostanut Sanoma muuttaa ohjelman valtakunnalliseksi

Sanoma laajentaa radiomainontaansa alueelliseen mainontaan.

Jussi Tuovinen työskenteli Oikealla Asemalla vuodesta 1986 lähtien. Kuva: Keijo Salokangas / Yle

Yksi Suomen vanhimmista vielä toiminnassa olleista paikallisradioista jää vuodenvaihteessa historiaan, kun Kuopiossa toimiva Oikea Asema lopettaa toimintansa. Se aloitti lähetyksensä vuoden 1985 syyskuussa.

Oikea Asema on ollut viimeksi osa Aito Radiot -ketjua, jonka mediakonserni Sanoma osti viime kesänä. Kaupalla Sanoma sai hankittua kymmeniä radiotaajuuksia eri puolelta Suomea, jolloin se pystyy laajentamaan radiomainontaansa alueelliseen mainontaan. Ohjelmasisältö sen sijaan muuttuu valtakunnalliseksi.

Kaupan suurin kohde oli kainuulaislähtöinen Aito Kajaus, jolla on yli 30 lähetintä. Myös Kajauksen toiminta loppuu kaupan myötä.

Sanoma yhdistää Aito Kajaus ja Aito Iskelmä -kanavat yhdeksi Aito Iskelmä -kanavaksi. Aito Kajaus perustettiin vuonna 1989 Kajaanissa nimellä Radio Kajaus, jolloin se oli pelkästään kainuulainen paikallisradio.

Oikealla Asemalla on ollut viime vaiheessa kaksi työntekijää. Omaa alueellista lähetysaikaa Kuopiosta oli loppuvaiheessa päivittäin neljä kahdenkymmenen minuutin osuutta, jotka sisälsivät myös mainokset.

Alkuaikoina, 80-luvun puolessa välissä oli toisin, muistelee toimittaja Jussi Tuovinen, joka on tehnyt Oikealla Asemalla ohjelmia vuodesta 1986 tähän vuodenvaihteeseen saakka.

Tuovisen mukaan Oikean Aseman tarinan päättyminen on osa trendiä, jossa ketjuuntuminen ja keskittyminen johtaa paikallisten pienten yksiköiden lopettamiseen, jolloin ketjut keskittyvät valtakunnalliseen lähetystoimintaan. 80-luvun puolivälissä tilanne oli toinen.

– Kilpailutilanne oli ihan toisenlainen kuin tänä päivänä. Oli olemassa Yleisradion rinnakkaisohjelma ja yleisohjelma. Sitten tulivat ennakkoluulottomat, pirteät pioneerihenkiset ja jopa täysin ammattitaidottomat paikallisradiot. Vain taivas oli rajana, annettiin sangen vapaat kädet tehdä ihan mitä tahansa hulvatonta ja kyllä sitä tehtiinkin.

Muutosten jälkeen Sanoman radiokanavista Radio Aalto, HitMix, Helmiradio sekä Aito Iskelmä myyvät mainostajille sekä valtakunnallista että alueellista mainontaa. Sanoman kanavat Radio Suomipop, Radio Rock ja Loop toimivat valtakunnallisina mainosalustoina.

.
.