Influenssakausi alkoi Etelä-Karjalassa – rokote lieventää oireita, jos tauti iskee

Influenssakausi on käynnistynyt Etelä-Karjalassa. Rokotteita on vielä jäljellä, joten rokottautuminen ei ole vielä myöhäistä.

influenssa
Hoitaja pistää rokotusta olkapäähän.
Influenssarokote suojaa influenssalta tai ainakin lieventää oireita, jos taudin saisi rokotteesta huolimatta.Jarno Mela / Lehtikuva

Influenssakausi on alkanut Etelä-Karjalassa.

Epidemian kynnys ei ole vielä ylittynyt, mutta yksittäisiä sairastuneita on käynyt terveysasemilla.

Selvä enemmistö todetuista influenssatapauksista on A-tyyppiä.

Eksoten vs. johtava ylilääkäri Sami Raasakka kertoo, että tällä hetkellä Etelä-Karjalassa influenssalöydöksiä on tehty 40. Koko maassa influenssalöydöksiä on tehty 1 500.

– Tällä hetkellä osoitettuja tautitapauksia on enemmän aikuisissa ja ikäihmisissä, mutta en tekisi pitkälle meneviä johtopäätöksiä näistä määristä, Raasakka toteaa.

Joitakin influenssrokotuksen saaneitakin on sairastunut, ja näin tapahtuu aina. Rokote kuitenkin lieventää taudin oireita.

– Rokotteita on jonkin verran jäljellä terveyskeskuksissa, joten rokotteen ehtii vielä ottaa, Raasakka kertoo.

Lapsi pesee käsiä Kesämäen päiväkodissa Lappeenrannassa.
Käsihygienian merkitys korostuu entisestään influenssakauden aikana.Mikko Savolainen / Yle

Riskiryhmään kuuluvien tarkkailtava oloaan

Eksoten vs. johtava ylilääkäri Sami Raasakka muistuttaa, että rokottautuminen on keskeinen tapa suojata itseään ja muita, ja myös ainoa tapa estää epidemioiden syntyminen.

– Jos etenkin riskiryhmään kuuluva sairastuu korkeaan kuumeeseen, johon liittyvät saman tien alkavat kuiva yskänärsytys, päänsärky ja lihassäryt, on hyvä olla yhteydessä omalle terveysasemalle parin päivän kuluessa, Raasakka neuvoo.

Jos influenssaa aletaan hoitaa siihen erikseen tarkoitetulla lääkehoidolla, se on hyvä aloittaa parin päivän kuluessa oireiden alusta – muuten siitä ei ole enää hyötyä.

– Etenkin perusterve aikuinen selviää kyllä influenssastakin yleensä oireenmukaisin hoidoin, Raasakka sanoo.

Hän kertoo, että viimevuotisen rokotteen teho oli lapsilla kohtalaisen hyvä, mutta ikääntyneillä se jäi melko heikoksi.

– Viime kaudella influenssa A oli vallalla, ja tämän kauden rokotteen molemmat A-influenssakomponentit on vaihdettu. B-komponentit ovat samat kuin viime kaudella. Raasakka kertoo.