Etlan tutkimus: Työttömyys pistää muuttokuorman herkästi liikkeeseen

Muuttajat ovat yleensä nuorempia kuin alueelle jäävät,eikä lähtijällä ole omistusasuntoa tai perheenjäseniä samalla alueella.

työttömyys
mies kantaa muuttolaatikoita
Työpaikan menetys lisää henkilön muuttoalttiutta noin 80 prosentilla.Derrick Frilund / Yle

Työpaikan menetys lisää ihmisen muuttoalttiutta selvästi, ilmenee Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan asuinpaikkaa vaihtaneet myös työllistyivät paremmin kuin ne työttömäksi jääneet, jotka pysyivät vanhalla alueella.

Jos muutto suuntautui kasvukeskuksiin, myös muuttajan palkka todennäköisesti parani.

Etla tarkasteli työpaikan menettämisen sekä taloudellisten ja ei-taloudellisten kannustimien vaikutusta alueelliseen muuttoliikkeeseen. Tutkimuksen mukaan muuttoalttiutta kasvattavat erityisesti oletettu heikompi palkkataso ja korkeat asumiskustannukset alueella, jossa työpaikan menetys on tapahtunut.

– Työpaikan menetys lisää henkilön muuttoalttiutta noin 80 prosentilla. Työpaikan menettäneet näyttäisivät siis reagoivan taloudellisiin kannustimiin, Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij sanoo tiedotteessa.

Omistusasunto jarruttaa

Omistusasunto, asuntojen pitkät myyntiajat ja asuinpaikkakunnan sosiaaliset suhteet vastaavasti jarruttavat muuttoalttiutta. Tämä näkyy esimerkiksi kotipaikkakuntansa jättäneiden iässä.

– Muuttajat olivat yleensä nuorempia, heillä ei ollut omistusasuntoa eikä heillä myöskään asunut perheenjäseniä samalla alueella, sanoo Maczulskij.

Tutkimuksen mukaan asuntopolitiikalla on keskeinen vaikutus muuttoliikkeeseen. Etlan mukaan esimerkiksi kasvukeskuksissa ja pääkaupunkiseudulla edullisempia asumisvaihtoehtoja tukemalla tuetaan myös muuttoliikettä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin Tilastokeskuksen tutkimuskäyttöön tarkoitettua työntekijä-työnantaja-aineistoa vuosien 1995 ja 2004 välillä. Aineistoon kuuluu noin 1,2 miljoonaa ihmistä, joiden perheestä, asumisesta, työsuhteesta ja tuloista on kirjattu tietoja vuosittain.