Tienpitäjillä kiireinen alkutalvi – paremmasta tienpidosta tullut positiivista palautetta

Talvihoitoluokkia nostettiin 1200 tiekilometrillä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella, ja se on näkynyt tienpitäjälle positiivisena palautteena. Suolaa ja hiekkaa on kulunut runsaasti.

teiden kunnossapito
Kolme autoa ajaa maantiellä.
Anna Wikman / Yle

Alkutalvi on pitänyt tienpitäjät kiireisinä. Keli on vaihdellut äärilaidasta toiseen lähes päivittäin. Pakkasta, jäätä ja lunta ja sitten taas räntää, vettä ja plusasteita - jäätävää tihkua unohtamatta. Tienpitäjällä on riittänyt kiirettä.

– Suolaa ja hiekkaa on kulunut paljon. Hiekkavarastot kaipaavatkin jo täydennystä osalla aliurakoitsijoita. Töitä on riittänyt, kertoo tienpidon suunnittelija Elina Granqvist Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Talvihoitoluokituksia nostettiin vuoden alussa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella noin 1200 tiekilometrillä. Lisäksi liukkautta on torjuttu suolaa käyttämällä suhteellisesti enemmän kuin viime vuonna, jolloin talvella oli poikkeuksellisen pitkä kausi pakkasta.

Hoitoluokitusten nosto tälle vuodelle näkyy käytännössä myös siinä, että moni pitkä seututieosuus saa nyt suolaa hiekan sijaan ja tämä on näkynyt tyytyväisyyden lisääntymisenä teiden talvihoitoa kohtaan. Tienpitäjä on vaihteeksi saanut kiitostakin.

– Kiitosta on tullut ihan laidasta laitaan, niin yksittäisiltä kansalaisilta kuin kunnanjohtajiltakin, hymyilee tienpidon suunnittelija Elina Granqvist.

Nainen puolikuvassa haastateltavana.
Elina Granqvistin mukaan kiirettä on pitänyt.Anna Wikman / Yle

Suola vaihtui kaliumformiaattiin Lohtajalla ja Ilmajoella

Kokkolan suunnalla Lohtajan Karhinkaalla ja Ilmajoen Koskenkorvalla suola on lokakuussa vaihtunut kaliumformiaattiin. Molemmat alueet ovat pohjavesialueita ja kaliumformiaatti on otettu käyttöön pohjavesien suojelemiseksi.

Kaliumformiaattia on kymmenen kertaa suolaa kalliimpaa ja siksi sen käyttö ei vielä ole kovin yleistä. Muualla sitä on käytetty pohjalaismaakuntia enemmän.

– Sellaista viestiä on meille tullut, että pientä harjoittelua sen käyttö vaatii vielä. Aine käyttäytyy hieman eri tavoin kun tavallinen suola. Pientä säätämistä vielä on muun muassa siinä kuinka paljon sitä ainetta tarvitaan, Elina Granqvist kertoo.

Talvihoitokausi käynnistyi marraskuun alussa ja lämpötila on vaihdellut parin kuukauden aikana paljon. Mitä tienpitäjä toivoisi uudelta vuodelta ja talvelta 2020?

– Pitkää vakaata pakkaskautta, silloin tiet pysyvät hyvässä, ajettavassa kunnossa ja päällysteet eivät mene rikki, hymyilee Elina Grangvist.