Nosturi kaatui rakenteilla olevan kerrostalon päälle Vantaalla, henkilövahingoilta vältyttiin – Rakennusliitto vaatii käyttökieltoa nosturimallille

Vantaan Tikkurilassa sattui aamulla hyvin harvinainen työmaaonnettomuus.

työtapaturmat
Nosturi kaatui rakenteilla olevan kerrostalon päälle Vantaalla
Nosturi kaatui rakenteilla olevan kerrostalon päälle Vantaalla

Vantaan Tikkurilassa sattui maanantaina aamulla hyvin harvinainen työmaaonnettomuus. Päivystävän palopäällikön Jorma Alhon mukaan kymmeniä metrejä korkea nosturi rysähti rakenteilla olevan kerrostalon päälle.

– Tämä on hyvin harvinaista, että nosturit kaatuvat, Alho sanoo.

Alhon mukaan onnettomuudessa vältyttiin kuitenkin henkilövahingoilta.

– Työmaa-alue on tarkastettu eikä henkilövahinkoja sattunut. Kuljettaja autettiin pois nosturista, Alho kertoo.

Talon päälle rysähtänyt nosturin varsi ylsi kaatuessaan yli viereisen ajoradan ja osui talon lisäksi tien toisella puolella olleeseen työmaaparakkiin, jonka sisällä oli turman sattuessa aamuyhdeksältä työmiehiä. Onnekseen he olivat parakin huoneessa, joka jäi turmassa ehjäksi, kertoi päivystävä palomestari Tommi Leppioja STT:lle

– Kyllä tässä tälläinen läheltä piti -tilanne oli, Leppioja toteaa.

Työmaa-alue on eristetty ja poliisi tutkii nosturin kaatumista.

Kaatunut nosturi.
Onnettomuudessa vältyttiin henkilövahingoilta.Tommi Leppioja / Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Rakennusliitto tiedotti (siirryt toiseen palveluun) maanantaina, että se vaatii väliaikaista käyttökieltoa romahtaneelle nosturimallille siihen saakka, kunnes täydellinen selvitys tapahtuneesta saadaan. Rakennusliiton mukaan Australiassa tapahtui joulukuun alussa samankaltainen onnettomuus.

STT:n mukaan Onnettomuustutkintakeskuksesta kerrottiin maanantaina iltapäivällä, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluviranomaiset ovat ottaneet Tikkurilan onnettomuuden tutkintaan. Otkes ei ole tavannut ottaa tutkintaan rakennustyömaiden sisäisiä tapahtumia, vaikka sekin olisi mahdollista, sanoi johtava tutkija Kai Valonen.

Avilla ei ole tietoa siitä, kuinka monta kyseisen mallin nosturia Suomesta löytyy. Tarkastaja Heimo Niva arvioi, että tutkintaan kuluu ainakin viikon päivät.

Vantaalla koettiin maanantaina 30. joulukuuta 2019 uhkaava läheltä piti -tilanne, kun torninosturin yläosan vastapainopuomi katkesi Tikkurilassa.
Kaatuneen nosturin aiheuttamaa tuhoa.Mikko Stig / Lehtikuva

Nosturin omistaja purkaa toisen samanlaisen pois

Vantaalla kaatunut nosturi on mallia Terex Comedil CTT 561-A20, ja sen omistaa Lambertsson Oy/Nosturiasennus Virtanen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Yhtiön osastonjohtaja Veli-Pekka Virtanen ei osaa sanoa, miksi nosturi kaatui. Yrityksellä on toinen samanlainen nosturi Laukaan Leppävedellä varikkokentällä.

– Se puretaan pois.

Virtanen ei osaa sanoa, onko Suomessa muilla yrityksillä käytössään vastaavia nostureita. Yhtiölle nosturi hankittiin aikoinaan Lontoosta, ja sen vuosimalli on 2000-luvun alkupuolella.

Vantaalla koettiin maanantaina 30. joulukuuta 2019 uhkaava läheltä piti -tilanne, kun torninosturin yläosan vastapainopuomi katkesi Tikkurilassa.
Rakennusliitto tiedotti maanantaina, että se vaatii väliaikaista käyttökieltoa romahtaneelle nosturimallille siihen saakka, kunnes täydellinen selvitys tapahtuneesta saadaan.Mikko Stig / Lehtikuva