Jalkapalloilija Jakson Follmann menetti jalkansa, mutta selvisi seuratoverit vieneestä lentoturmasta – sunnuntaina Brasilia itki, kun hän voitti Popstar-kisan

Maalivahti Jakson Follman oli yksi kuudesta eloonjääneestä vuoden 2017 lentokoneturmassa, jossa kuoli lähes koko brasilialainen Chapecoensen seurajoukkue.

Kykykilpailut
Jakson Follmann pukeutuneena smokkiin urheilugaalassa
Sunnuntaina Brasilian Popstar-kisan voittanut Jakson Follmann kuvattuna Monacon jalkapallogaalassa vuonna 2018.Sebastien Nogier / EPA

Sunnuntaina brasilialaisen Globo TV:n studion lavalla seisoi hämmentyneen jännittyneeltä vaikuttava mies. Entinen jalkapallomaalivahti Jakson Follmann kuulisi hetken päästä, olisiko hän Brasilian Popstar-kykykilpailun voittaja.

Follmann oli jo ensimmäisenä esiintyjänä esityksistään saanut yhteispisteet: 30,76.

Ruudulle rävähtävät finaalivastustajan Helga Nemetikin äänestyspisteet: 30,46. Follmann hautasi kasvot käsiinsä ja purskahti itkuun.

– Kisassa olin itse itseni pahin vastustaja. Tekisin epäilemättä kaiken tämän uudestaan, tunteikas Follmann sanoi.

Follmann oli kahdestakin syystä epätodennäköinen laulukilpailun voittaja. Ensiksikin, 27-vuotiaana hänen olisi juuri nyt pitänyt olla nosteessa ammattilaismaalivahtina jalkapallokentillä, ei laulajana kykykilpailussa.

Toiseksi, kolme vuotta sitten hän oli yksi vain kuudesta eloonjääneestä lentoturmassa, jossa lähes koko hänen seurajoukkueensa sai surmansa Kolumbiassa.

Kohtalon lento 2933

Syksyllä 2016 Jakson Follmann eli unelmiensa elämää. Jalkapallohullussa Brasiliassa silloin 24-vuotiaalle nuorukaiselle oli avautunut ammattilaisura maalivahtina Chapecoensen jalkapalloseurassa.

Tuona syksynä piskuinen Chapecoense oli yltänyt seurahistoriansa tärkeimpään saavutukseen: se oli selvinnyt Etelä-Amerikan seurajoukkueiden Copa Sudamericana -turnauksen finaaliin, joka pelattaisiin Medellinissa, Kolumbiassa.

Finaalin aattona Follmann ja seuratoverinsa valmentajien, huoltajien, paikallisten toimittajien ja ystävien kanssa kiipesi bolivialaisen LaMia-lentoyhtiön koneeseen. Lento 2933:n oli määrä kuljettaa heidät tilauslentona pelipaikkakunnalle.

Lento ei koskaan päässyt perille saakka.

– Se oli rauhallinen lento, mutta yhtäkkiä valot ja moottorit sammuivat. Tuli hiljaista. Kukaan ei puhunut mitään. Kiinnitimme turvavyöt ja pyysimme Jumalalta, ettei pahin tapahtuisi. Ei ollut mitään muuta pyydettävissä, Follman kertoi myöhemmin Ruotsin yleisradion SVT:n (siirryt toiseen palveluun) dokumetissa.

Kolumbian ilmavoimien pelastustiimi turmapaikalla vuoristossa
Chapecoensen joukkuetta kuljettanut tilauslento syöksyi maahan Medellinin ulkopuolella 28.11.2016.Kolumbian ilmavoimat / EPA

Lue tästä Yle Urheilun aiempi artikkeli, joka käsitteli tv-dokumenttia

Kone syöksyi maahan vuoristoalueella Medellínin kaupungin lähellä. Siitä oli loppunut polttoaine. Lennolla olleista 78 ihmistä kuoli, heistä 19 oli jalkapallojoukkueen jäseniä.

Vain kuusi ihmistä jäi turmassa henkiin. Pelaajista kaksi vain kaksi muuta selviytyi Follmannin ohella.

– Näin valon. Se oli pelastusmies. En tiennyt, missä olin, mutta huusin apua, Follmann kertoi tv-dokumentissa.

Kun Follmann kuljetettiin sairaalaan, hän vaipui koomaan.

Kun hän neljä päivää myöhemmin heräsi, vasen jalka oli amputoitu ja tieto tuhon laajuudesta oli musertava.

– Itkin vain. Monet kuolleista oli ystäviäni.

Uusi alku turman jälkeen

Turman jälkeen Chapecoense kokosi uuden joukkueen. Se pelaa tälläkin kaudella Brasilian liigan Serie A:ssa. Joulutauolla se oli sarjataulukossa 19. sijalla eli toiseksi viimeisenä.

Joukkueen rinnalla myös Jakson Follmann tervehtyi ja palasi seuraavana syksynä seuransa palvelukseen pr-lähettiläänä. Amputoitu jalka oli saanut proteesin ja hän testasi sitä jopa torjumalla maalissa seuran harjoituksissa.

Jakson Follmann pyörätuolissa pokaalin kanssa
Kaksi kuukautta lentoturman jälkeen Jakson Follmann osallistui seremoniaan, jossa hän otti vastaan Chapecoensen puolesta cup-pokaalin. Sebastiao Moreira / EPA

Poptähden ura on kuitenkin jotain aivan muuta, johon kykykilpailu antaa nyt eväitä. Brasilian Popstar-kilpailun kolmas kausi järjestettiin julkkisversiona.

Jo sarjan ensimmäisessä osassa Follmann itketti niin itseään kuin brasilialaista tv-yleisöäkin. Hän omisti laulunsa Os Anjos - Enkelit, lentoturmassa poismenneille seuratovereidensa perheenjäsenille.

Vapaasti suomentaen:

"Sano jotain, äänesi on niin hiljainen.

Sieltä ylhäältä on puhuttava lujempaa,

jotta kuulen kuinka siellä voit.

Tiedän, sen pitäisi nyt

muistuttaa naurua enkelten.

Puhu lujempaa sieltä ylhäältä,

jotta kuulen kuinka siellä voit."

– Tämä laulu on merkityksellinen. Tämä on minun kunnianosoitukseni turman uhrien perheille, liikuttunut Follmann sanoi esityksensä jälkeen.

Sosiaalinen media alkoi saman tien pitää Follmannia yhtenä kykykilpailun suurimmista voittajasuosikeista.

Brassikantrilla kansan sydämiin

Follmann keräsi kilpailun aikana ääniä tasaisesti asiantuntijatuomareilta, mutta etenkin yleisöltä.

Hän lauloi kisassa brasilialaista, kansaan menevää pop-musiikkia eli sertanejoa, jota myös kuvaillaan brasilialaiseksi kantrimusiikiksi. Siinä popmusiikkin yhdistellään elementtejä paikallisesta kansanmusiiksista niin sävelmien juoksutuksina kuin soittiminakin.

Kitara, huilu ja harmonikka soivat sertanejo-musiikissa haikeasti.

Sertanejo puree kansan suuriin riveihin, kun eliitti taas mielellään nyrpistelee sille nenäänsä. Sertanejo-musiikin tähdet kuitenkin hallitsevat vuosittain Brasilian hittilistoja. Niille markkinoille nyt Follmannillakin on ovi raollaan.

Follmann meni myös naimisiin vajaa vuosi onnettomuuden jälkeen. Pari odottaa ensimmäistä lastaan, joka on poika. Nimikin on jo valittu, Joaquim.

Jalkapalloilija Jakson Follmann puolisonsa kanssa.
Jalkapalloilija Jakson Follmann puolisonsa Andressa Perkovskin kanssa Sao Paulossa vuonna 2017.EPA/SEBASTIAO MOREIRA

Pojan on määrä syntyä kuukauden kuluttua. Andressa-puoliso ei pitkällä olevan raskauden vuoksi ollut paikalla Popstarin finaalissa. Palkinnoksi pokaalin lisäksi Follmann sai 55 000 euroa.

– Popstar osoitti, että minun on mahdollista luoda nahkani uudestaan, Follmann iloitsi.

Brasilia oli saanut voittajan, jonka iloon ja liikutukseen oli nykyisin niin eripuraisen kansan helppo yhtyä.