1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirkkokunnat

Usea pohjoispohjalaiskirkko sulkee ovensa sydäntalvella – lämmityskuluja säästyy parhaimmillaan jopa 10 000 euroa

Pohjois-Pohjanmaalla ainakin Siikalatva, Lumijoki, Tyrnävä ja Vaala laittavat kirkkojaan kiinni muutamaksi kuukaudeksi.

kirkkokunnat
Vaalan kirkon torni.
Arkistokuvassa Vaalan kirkko, joka pyydettäessä avataan sydäntalvella kirkollisia toimituksia varten. Muutoin kirkko on kylmillään sydäntalven ajan.Jarmo Nuotio / Yle

Osa Pohjois-Pohjanmaan kirkoista sulkee ovensa alkuvuonna osaksi aikaa lämmityskulujen alentamiseksi. Kyselyymme vastasi 13 seurakuntaa tai rovastikuntaa Pohjois-Pohjanmaan alueelta. Neljässä niistä suljetaan jokin kirkko talvella.

Esimerkiksi Siikalatvan viidestä kirkosta neljää pidetään 8–10 asteen peruslämmöllä tammi–helmikuun ajan. Jumalanpalvelukset järjestetään seurakuntatalolla. Säästöä saadaan joitain tuhansia euroja vuodessa. Seurakuntalaisetkin ovat jo tottuneet usean vuoden ajan pidettyihin kirkkojen talvisulkuihin.

– Ihmiset ovat olleet jopa tyytyväisiä siihen, ettei tarvitse mennä kylmään kirkkoon, vaan pääsee lämpimään seurakuntasaliin jumalanpalvelukseen ja kirkkokahveille, Siikalatvan seurakunnan talouspäällikkö Tarmo Myllykoski pohtii.

Myllykosken mukaan esimerkiksi siunaustilaisuuksia järjestetään talvitauolla olevissa kirkoissa, jos omaiset niin toivovat.

Lumijoella toimitaan samaan tapaan. Vaikka kirkko on suljettu tammikuun alusta maaliskuun loppuun asti, siunauksia varten kirkko voidaan lämmittää.

Tyrnävällä suljetaan Temmeksen kirkko useaksi kuukaudeksi, joulusta pääsiäiseen. Lämpötila on tuolloin kirkossa 10–12 astetta, jotta piano ja urut säilyisivät toimintakuntoisina. Vaalassa Säräisniemen vanha puukirkko on pääasiassa kylmillään, mutta se lämmitetään pyydettäessä toimituksiin.

– Keskimäärin kerran kuukaudessa siellä on messu, kertoo sähköpostivastauksessaan Vaalan seurakunnan kirkkoherra Vesa-Tapio Palokangas.

Myös esimerkiksi Limingan kirkon lämmitystä vähennetään talvikautena, mutta kirkkoa ei kuitenkaan suljeta. Lämpötilaa lasketaan arkipäivien ajaksi. Tällä tavalla Limingassa on saatu pienennettyä koko vuoden sähkölaskua jopa 10 000 euroa.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi