Suomalaiset kuluttavat aiempaa enemmän kuohuviinejä – Asiantuntija antaa vinkit kuplajuoman nauttimiseen: "Hylkää sukujuhlista tutut huilulasit"

Uusivuosi on vapun ohella toinen tärkeä sesonki kuohuviinille ja samppanjalle. Lue pitkän linjan sommelierin ja Master of Winen vinkit juhlajuoman nauttimiseen.

uusivuosi
Heidi Mäkinen, Master of Wine ja Sommelier
Master of Wine Heidi Mäkinen arvioi vuodenvaihteen juhlinnan olevan jopa tärkein sesonki kuohuviineille.Jyrki Lyytikkä / Yle

Kuohuviinien kulutus on kasvanut maailmalla ja Suomessa on runsaasti kuluneena vuosikymmenenä.

Alkon arvion mukaan kuohuviinejä, joihin myös samppanja kuuluu, kulutetaan tänä vuonna noin 5,4 miljoonaa litraa, kun vuonna 2010 kulutus oli Alkon myyntitilastojen mukaan noin 4,2 miljoonaa litraa.

Master of Wine ja pitkään sommelierina työskennellyt Heidi Mäkinen uskoo kuohuviinien yleistyneen ruokajuomina, koska niistä nauttiminen on laajentunut myös perinteisten juhlien ulkopuolelle.

– Kuohuviini sopii yhteen todella useiden ruokalajien kanssa nimenomaan kuplien takia. Tähän on herätty myös Suomessa ja siksi kulutus on kasvanut myös perinteisten juhlapäivien ulkopuolella.

Uusivuosi on Mäkisen mielestä kuplivien kulutuksen selkeä huippukohta ja menee kenties myös vapun edelle. Alkava vuosi halutaan aloittaa yleensä juhlallisesti.

Master of Wine Heidi Mäkisen vinkit kuohuvasta nauttimiseen:

1. Hylkää sukujuhlista tutut huilulasit.

  • Esimerkiksi valkoviinille tarkoitetut lasit tai muut laakeammat lasit sopivat kuohuviineille huomattavasti paremmin. Leveämpi lasi antaa viinille tilaa hengittää.
Heidi Mäkinen
Master of Wine Heidi Mäkinen kehoittaa kokeilemaan avonaisempaa lasia kuohuviinin kanssa.Jyrki Lyytikkä / Yle

2. Pidä pullo kylmänä.

  • Kuohuviini maistuu parhaalta kylmänä. Pulloa kannattaa pitää jääkaapissa ainakin pari kolme tuntia ennen tarjoilua.

3. Pulloa ei ole pakko tyhjentää yhdessä illassa.

  • Kuohuviinipullonkin voi sulkea painekorkilla. Muiden viinien tapaan myös kuohuviini saa uusia vivahteita oltuaan hetken auki.
kuohuviinihylly alkossa
Samppanjan ja muiden kuohuviinien kasvanut kysyntä on saanut myös Alkoa laajentamaan valikoimiaan. Tilattavissa on nyt yli 1200 nimikettä.Jyrki Lyytikkä / Yle

4. Kuohuviini sopii monenlaisten tarjottavien kanssa.

  • Kuplien ansiosta kuohuviinin kanssa sopivat monet erilaiset tarjottavat. Ilmakuivattu kinkku, juustot ja äyriäiset voivat kaikki löytää paikkansa vuodenvaihteen juhlista. Mitä kuivempi kuohuviini, sitä paremmin suolaiset herkut toimivat kuohuvan kylkiäisenä.

5. Jos mielii samppanjaa, pienempien viljelijöiden tuotteet voivat yllättää hinta–laatu-suhteeltaan.

  • Jos haluaa herkutella samppanjalla, ei ole pakko ostaa kalliimpia ja tunnetuimpia merkkejä. Pienemmän tilan edullisempi samppanja voi olla hinta–laatu-suhteeltaan varsin hyvä vaihtoehto.

Kuohuviinien suosio on kasvanut vuosikymmenessä yli miljoonalla litralla

Alkon myyntitilastojen mukaan kuohuviinin ja samppanjan myynti on kasvoi tasaisesti 2010-luvulla vuoteen 2017 asti.

Suomi 100 -juhlavuosi oli myynnin huippukohta 2010-luvulla, ja myynti on hieman pudonnut siitä. Kuohuviinejä menee silti tänäkin vuonna yli miljoona litraa enemmän kuin vuonna 2010.

Kasvu on tullut tasaisesti niin Ranskasta Champagnen maakunnasta tulevan samppanjan kuin muidenkin kuohuviinien osalta. Vuodesta 2010 muiden kuohuviinien myynti on kasvanut vuoteen 2019 mennessä Alkon mukaan 29 prosenttia ja samppanjan 27 prosenttia.

kuohuviinipulloja
Kuohuviini tai samppanja sopii alkumaljan lisäksi ruokajuomaksi esimerkiksi kalan kanssa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomalaisilla on kuiva maku

Mäkisen mukaan suomalaisten viininkulutus siirtyy koko ajan kuivempaan suuntaan.

–Suomalaiset ovat ottaneet omakseen erityisesti espanjalaisen cavan eikä meille maistu samalla tapaa italialainen prosecco, Mäkinen summaa.

Myös alkoholittomien vaihtoehtojen kulutus kasvaa. Alkon liiketoimintajohtaja Kari Pennanen arvioi tämän johtuvan ennen kaikkea terveystrendien kasvusta.

–Ihmiset haluavat syödä ja juoda terveellisemmin. Kaikkien alkoholittomien viinien myynti on kasvanut kuluvana vuonna 12 prosenttia.