”Kansa haluaa pääministerin, ei mallia” – Uudessa-Seelannissa Ardernin näkyvyyteen kyllästyneet kääntelevät nurin lehtiä, joissa hän esiintyy

Lehtienkääntelijät julkaisevat tekonsa sosiaalisessa mediassa. Pääministerin kannattajat käyvät kääntämässä kannet esiin.

Jacinda Ardern
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern tiedoitustilaisuudessa White Island -saarella tuhoisasti purkautuneen tulivuoren takia.
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kommentoi White Island -saaren tuhoisaa tulivuorenpurkausta 16. joulukuuta 2019.AOP

Uudessa-Seelannissa kirjakauppojen ja kioskien hyllyillä käydään kummallista kamppailua.

Maan pääministerin Jacinda Ardernin mediasuosioon kyllästyneet ihmiset kääntelevät nurin kirjoja ja aikakauslehtiä, joissa näkyy pääministerin kasvot. He myös kuvaavat teon ja julkaisevat sen sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #turnardern, joka tarkoittaa kirjaimellisesti käännä Ardern.

Tempauksen johtohahmo sanoo, että kyseessä on rauhanomainen protesti, ja että jo sadat ihmiset ovat julkaisseet videoita aiheesta sosiaalisessa mediassa.

– Ihmiset ovat kyllästyneitä pinnallisiin viihdeartikkeleihin. Kansa haluaa pääministerin, ei mallia. Useista meistä tuntuu siltä, että hän käyttää paljon aikaa kuvauksissa maan johtamisen sijaan, sanoo tempauksen alulle pannut Colin Wilson The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Ardern nousi pääministeriksi vuonna 2017. Hänestä on sen jälkeen tullut selkeästi maan historian kansainvälisesti tunnetuin pääministeri.

Ardernin mediasuosio on poliitikoksi valtava. Hän on esiintynyt muotilehti Voguen Britannian ja Yhdysvaltojen versioiden sekä australialaislehti Women's Weeklyn kansissa. Tämän lisäksi hänet on nähty lukuisissa muissa ulkomaisissa ja uusiseelantilaisissa lehdissä.

"En vihaa Jacinda Ardernia"

Canterburyssa asuvan 66-vuotiaan muurari Wilsonin päämääränä on vähentää niiden lehtien myyntiä, joissa Ardern esiintyy. Tämän jälkeen pääministerille voisi Wilsonin mukaan jäädä enemmän aikaa työskentelyyn esimerkiksi lasten kokeman köyhyyden ja asuntokriisin parissa.

– En vihaa Jacinda Ardernia. En inhoa, mutta en myöskään pidä hänestä. Asia, mistä en pidä, on hänen suorituksensa – ei äitinä tai vaimona mutta pääministerinä, Wilson sanoo New Zealand Heraldille (siirryt toiseen palveluun).

Aloite kääntelykampanjaan tuli Wilsonin Twitter-tililtä, joka toimi pitkään salanimellä. Tilin kautta on julkaistu 70 000 tviittiä yhdeksässä vuodessa. Sisältö on New Zealand Heraldin mukaan usein Ardernia nälvivää.

Wilson syyttää (siirryt toiseen palveluun)Ardernia medianäkyvyyden ohella huomiohakuisuudesta, liiallisesta matkustamisesta ja parlamentti-istuntojen väliin jättämisestä. Eli käytöksestä, joka ei New Zealand Heraldin mukaan eroa paljonkaan edeltävän pääministerin John Keyn toiminnasta.

Wilsonin mukaan ero on se, että Keyn aikana maalla oli toimiva hallitus.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern tapaa ihmisiä Christchurchissa moskeijassa.
Jacinda Ardern tapasi Christchurchin terrori-iskun jälkeen muslimiyhteisön jäseniä.Boris Jancic / EPA

Pääministeristä elämäkerran kirjoittaneen Michelle Duffin mukaan kyse on pinnan alla kytevästä naisvihasta (siirryt toiseen palveluun).

– Ajatus siitä, että on olemassa miesryhmä, jota voimakkaan naisen kasvot uhkaavat niin paljon, että he eivät siedä katsoa niitä, ei ole lainkaan hauska, Duff kirjoittaa The Spinoff-julkaisussa.

Duff muistuttaa, että myös Key esiintyi naistenlehtien kansissa, muun muassa koiranpentua pidellen. Häntä ei Duffin mukaan pidetty huomiohakuisena.

– Hän ei ollut uhka patriarkaaliselle vallalle, Duff kirjoittaa.

Duffin kirjoittama Ardern-elämäkerta on pysytellyt viikkoja maan parhaiten myytyjen kirjojen listalla, osin kampanjan saaman julkisuuden takia.

Lehtien ja kirjojen kääntely on poikinut vastakampanjan, jossa ihmiset oikovat nidokset oikein päin ja jakavat teon sosiaalisessa mediassa.

Kampanja on lisännyt töitä kirjakauppojen, supermarkettien ja lehtikioskien työntekijöille. Ardernin edustajan mukaan pääministeri on miettinyt asiaa erityisesti näiden työntekijöiden näkökulmasta, eikä kääntelykampanja itsessään häiritse häntä.

Uudessa-Seelannissa on keskusteltu myös, onko oikein että usein matalapalkkaiset työntekijät joutuvat muun työnsä ohella kääntelemään lehtiä.

Myös nahikoinnista lehtihyllyillä on raportoitu. Kampanjan aloittanut Wilson on kertonut saaneensa tappouhkauksia (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Maailman media ylistää Uuden-Seelannin Jacinda Ardernia, joka halaa surevia muslimeja ja kuittailee Donald Trumpille