1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Ydinkiistassa ei näy edistysaskelia, vaikka takaraja lähestyy – Pohjois-Korea valmistautuu "aggressiivisiin toimenpiteisiin"

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un pitää uudenvuodenpäivänä puheen, jonka odotetaan linjaavan ensi vuoden askelmerkit.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump istuvat maiden lippujen edessä ja keskustelevat
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat Hanoissa helmikuussa. Neuvottelut ydinohjelmasta päättyivät lyhyeen.EPA-EFE/KCNA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on kehottanut armeijaa ja diplomaattejaan valmistautumaan "aggressiivisiin toimenpiteisiin" maan turvallisuuden ja itsemääräämisoikeuden turvaamiseksi.

Kehotuksesta kertoi Pohjois-Korean valtion media maanantaina, kirjoittavat uutistoimistot AP ja AFP. Maata hallitsevan puolueen johtajat ovat kokoustaneet pääkaupungissa Pjongjangissa lauantaista lähtien. Kokous kestää ainakin tiistaihin asti.

Kimin puheet on otettu vastaan huolestuneissa tunnelmissa.

Pohjois-Korea ei ole vieläkään antanut Yhdysvalloille "joululahjaa", jonka Pohjois-Korean apulaisulkoministeri pahaenteisesti lupasi Trumpille kuun alussa, jos ydinohjelmaneuvottelut eivät etene.

Jo pitkään on uumoiltu, että Pohjois-Korea olisi valmistautumassa testaamaan mannertenvälistä ballistista ohjusta ja lopettamassa dialogin Yhdysvaltain kanssa.

Lisäksi on veikkailtu, että Pohjois-Korea saattaisi lisätä "sotilaallisia provokaatioita" Etelä-Korean suuntaan. Toteutuessaan testit suututtaisivat myös Kiinan, joka valvoo Korean niemimaan rauhaa kuin omaa takapihaansa.

Neuvottelut jumissa Hanoin kokouksesta lähtien

Ydinaseriisuntaa koskevat neuvottelut eivät ole edenneet Trumpin ja Kimin helmikuisen tapaamisen jälkeen. Silloin Kim lupasi lakkauttaa Yonbyonin ydinkoelaitoksen, jos Yhdysvallat vastavuoroisesti luopuu talouspakotteistaan. Diiliä ei syntynyt.

Pohjois-Korea on asettanut takarajan neuvotteluille vuodenvaihteeseen asti.

Vielä ei kuitenkaan tarkalleen tiedetä, millaisia suunnitelmia Pohjois-Korealla on, jos Yhdysvallat ei tule vastaan pakotteissaan. Kim pitää keskiviikkona uudenvuodenpuheen, jonka odotetaan valottavan maan seuraavia peliliikkeitä.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomon Center for International Policyn jäsen Henri Feron arvioi AP:n mukaan, että Kimin seuraavat askeleet voivat tarkoittaa paluuta politiikkaan, jota maa harjoitti Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kaudella.

Feronin mukaan Pohjois-Korea panostaa jatkossa sotilaalliseen vaikutusvaltaansa ja kehittää "taloudellista vastustuskykyään" pakotteiden keskellä. Ydinaseiden riisunnasta ei tule Feronin mukaan olemaan puhettakaan ennen kuin tilanne Kimin näkökulmasta "normalisoituu".

Tässä kuussa Pohjois-Korean isoimmat kauppakumppanit Kiina ja Venäjä ehdottivat YK:n Pjongjangille osoittamien sanktioiden lieventämistä.

Uutistoimisto AP kertoo analyytikoiden arvioineen, että Kim tulee jatkossa käyttämään hyväkseen Washingtonin, Pekingin ja Moskovan välistä kilpailuasetelmaa.

Lisää aiheesta:

Pohjois-Korean Kim kutsui puoluejohdon koolle – Takaraja ydinohjelmaneuvotteluille häämöttää vuodenvaihteessa

Trump spekuloi Pohjois-Korean "joululahjalla": "Ehkä se on mukava lahja, ehkä se on kaunis maljakko"

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi