1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulukuuset

Viherrakentaja nauttii joulukuusesta kesällä - kuusen avulla uutta multaa

Pääkaupunkiseudulla kymmenet tuhannet joulukuuset muuttuvat mullaksi Ämmässuon kompostointilaitoksessa Espoossa.

Joulukuuset muuttuvat pian jätteeksi, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi lämpölaitoksissa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Useissa perheissä joulukuusta ihaillaan ainakin loppiaiseen saakka. Kuusi päätyy ulos kodista viimeistään siinä vaiheessa, kun varisevista neulasista alkaa olla merkittävää haittaa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kerää vuosittain noin 55 000 joulukuusta hyötykäyttöön. Kuuset haketetaan ja ne menevät biojätteeseen kompostin seosaineeksi.

Biojätteen käsittelyn toimistovastaava Christoph Gareis HSY:stä kertoi Radio Suomen Päivä -ohjelmassa, että pääosa joulukuusista tulee kompostointilaitokseen lähiviikkojen aikana. Kuuset saapuvat biojätteen mukana ja ne erotellaan ja murskataan.

– Puuainetta käytetään hyödyksi kompostissa. Teemme seoksen hakkeesta ja kierrätysmateriaalista. Haketta tarvitaan, jotta kompostointiprosessi toimii.

Biojätteestä saatua multaa käytetään esimerkiksi julkisten alueiden viherrakentamiseen.

Kuva: Marja Ala-Kokko, Yle

Helsingin seudulla joulukuusen voi jättää näkyville jätetilan lähelle. Sen voi myös viedä itse Sortti-asemalle maksutta tammikuun aikana. Joulukuusen koristeet täytyy poistaa kuusesta ennen kierrätystä.

Ohjeet joulukuusen kierrätyksestä kannattaa tarkistaa oman kunnan jätehuollosta.

Oulussa Kiertokaari Oy:n erityisasiantuntija Mari Juntunen neuvoo tuomaan joulukuusen Ruskon jätekeskuksen Oivapisteeseen, jos taloyhtiössä ei ole järjestetty keskitettyä keräystä. Joulukuusia otetaan siellä vastaan veloituksetta ympäri vuoden.

– Tervetuloa vaan kuusien kanssa, vaikka niitä olisi useampiakin, Juntunen sanoo.

Rovaniemen kotitalouksien jätehuollon järjestäjä Napapiirin Residuum Oy kertoo verkkosivullaan, että luonnonjoulukuuset voi tuoda maksutta keräyspaikkoihin tammikuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Kerätyt kuuset hyödynnetään lämpölaitoksissa.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy kertoo, että joulukuusia otetaan vastaan risujätteenä veloituksestta jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla.

Pohjois-Karjalassa toimiva Puhas Oy neuvoo joulukuusen kierrätyksestä: kuivata ja pilko polttopuuksi, haketa seosaineeksi kompostoriin tai vie veloituksetta jätekeskukseen tai paikallisille jäteasemille.

Vanha joulukuusi voi olla myös hevosten herkkua. Hevostallin omistajalta voi kysyä, haluaisiko talli ottaa vastaan joulukuusen.

Kuuntele:

Radio Suomen Päivä: Joulukuuset hakkeeksi

Lue lisää:

Muovikuusi on ekologisempi vasta 20 vuoden jälkeen – viisi vinkkiä kuusen hankintaan ja hävittämiseen

Vinkki joulukuusen hävittämiseen: Vie tallille hevosten herkuksi

Lounais-Suomen jätehuolto: Joulun jätteiden ABC (siirryt toiseen palveluun)