Hyppää sisältöön

Espanjassa oikeusviranomainen suosittaa vangitun katalaanijohtajan Junquerasin vapauttamista

EU:n tuomioistuin päätti joulukuussa, että Junquerasin on saatava ottaa paikkansa EU-parlamentissa.

Oriol Junqueras Kuva: Getty Images

Espanjassa hallinnon toimia valvova oikeusviranomainen esittää, että vangittu katalaanien separatistijohtaja Oriol Junqueras vapautetaan väliaikaisesti.

Samalla se kuitenkin pyysi, että Euroopan parlamentti poistaa Junquerasin parlamentaarisen koskemattomuuden.

EU:n tuomioistuin päätti aiemmin joulukuussa, että Junquerasin on saatava ottaa paikkansa EU-parlamentissa.

Tuomioistuimen mukaan Euroopan parlamenttiin valitun henkilön parlamentaarinen koskemattomuus alkaa heti kun henkilö on tullut vaalissa valituksi.

Oikeusviranomaisen mukaan Junquerasin tulee pystyä ottamaan vastaan paikkansa EU-parlamentissa.

Asiasta päättää lopulta Espanjan korkein oikeus.

Katalonian itsehallintoalueen varajohtaja Junqueras on ollut vangittuna marraskuusta 2017 lähtien. Hänet tuomittiin 13 vuodeksi vankeuteen kapinan lietsomisesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä.

Hän sai toukokuun EU-parlamenttivaaleissa yli miljoona ääntä, mutta hän ei ole voinut ottaa paikkaansa parlamentissa, koska hän on ollut vangittuna Espanjassa. Junqueras ei ole myöskään pystynyt vannomaan Espanjassa europarlamentaarikoilta vaadittua valaa.

Juttua korjattu 9.1. klo 10.20: Lisätty tieto siitä, että Junqueras ei ole voinut ottaa paikkaansa EU-parlamentissa, koska hän on ollut vangittuna Espanjassa. Korjattu jutun otsikkoon, että oikeusviranomainen suosittaa Junquerasin vapauttamista, ei vaadi. Suositusta ei esittänyt Espanjan valtionsyyttäjä, toisin kuin jutussa ensin kirjoitettiin.

.
.