Yhdysvalloissa antisemitistisen väkivallan aalto, juutalaisyhteisö kauhuissaan – Mukana viharyhmä, jonka mielestä mustat ovat "Jumalan valittu kansa"

Poliisivartiointia on lisätty New Yorkin juutalaiskortteleissa. Poliitikot syyttelevät toisiaan.

antisemitismi
Ihmisiä osoittamassa mieltään juutalaisyhteisön puolesta New Yorkissa 29. joulukuuta 2019.
Ihmisiä osoittamassa mieltään juutalaisyhteisön puolesta New Yorkissa 29. joulukuuta.Kena Betancur / AFP

Yhdysvalloissa juutalaisvastaiset hyökkäykset ovat lisääntyneet selvästi viime viikkojen aikana. Juutalaisyhteisön Forward.com-uutissivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan pelkästään New Yorkissa tapahtui viime viikolla ainakin seitsemän hyökkäystä juutalaisia vastaan.

Useimmissa tapauksissa kadulla kävellyttä henkilöä oli lyöty ja hänelle oli huudettu juutalaisvihamielisiä uhkauksia. Useimmissa tapauksissa hyökkäyksen kohde oli ortodoksijuutalainen, eli hänet oli helppo tunnistaa vaatteiden perusteella.

Väkivallan kohteeksi joutui esimerkiksi 34-vuotias nainen, joka oli kävelemässä kadulla kolmevuotiaan lapsensa kanssa.

Viime viikon sunnuntaina veitsimies tunkeutui yksityisasuntoon New Yorkin lähellä sijaitsevassa pikkukaupungissa, jossa vietettiin hanukka-juhlaa. Viisi ihmistä sai vammoja.

Poliisi on saanut kiinni osan iskujen epäillyistä tekijöistä. Tapauksia tutkii New Yorkin poliisin viharikosryhmä, kertoo Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan antisemitismin nousu on ollut nähtävissä jo vuosia. Viime vuonna Yhdysvalloissa tehtiin maan historian suurin juutalaisvastainen isku, kun ampuja hyökkäsi synagogaan Pittsburghissa. 11 ihmistä sai surmansa ja kuusi vammoja.

Viime vuonna Yhdysvalloissa tilastoitiin kaikkiaan 1 879 juutalaisvastaista väkivallantekoa, kertoo viharikoksia tutkiva Anti-Defamation League (siirryt toiseen palveluun).

Outo kultti vihaa "petturi-juutalaisia"

Yhdysvalloissa on saanut paljon huomiota 10. joulukuuta Jersey Cityssä kosher-kauppaan tehty isku. Sen tekivät raskaasti aseistautuneet 47-vuotias mies ja 50-vuotias nainen. He surmasivat kolme ihmistä ennen kuin saivat itse surmansa poliisin luodeista.

Tapausta tutkitaan terroritekona. Tutkijoiden mukaan on viitteitä siitä, että heillä oli yhteyksiä viharyhmäksi luokiteltuun Black Hebrew Israelites (siirryt toiseen palveluun) -ryhmittymään. Väljästi organisoitunut järjestö on ollut olemassa jo yli sadan vuoden ajan ja siihen kuuluu 144 paikallisjärjestöä, kertoo viharyhmiä tarkkaileva Southern Poverty Law Center (siirryt toiseen palveluun) -järjestö.

Black Hebrew Israelites -ryhmän jäseniä mielenosoituksessa Washingtonissa 13. marraskuuta 2018.
Black Hebrew Israelites -ryhmän jäseniä mielenosoituksessa Washingtonissa 13. marraskuuta 2018.Getty Images / AFP

Järjestön jäsenet uskovat, että Raamatun Vanhassa testametissa mainitut Israelin 12 heimoa koostuvat vain afrikkalaisamerikkalaisista ja Amerikan alkuperäisväestöstä, jotka ovat todellinen "Jumalan valittu kansa".

Oppiin kuuluu, että valkoiset ovat "Saatanan palvelijoita" ja juutalaiset "valehtelijoita", jotka yrittävät tekeytyä valituksi kansaksi. Maailmanlopun jälkeen valkoisista tulee mustien ikuisia palvelijoita paratiisissa, ryhmittymän jäsenet uskovat.

Vain pieni osa Black Hebrew Israelites -ryhmittymän jäsenistä hyväksyy väkivallan. Suurimmalle osalle uskonto merkitsee aktiivista lähetystyötä, esimerkiksi äänekästä saarnaamista kadunkulmissa.

New Jerseyn ammuskelun motiiviksi epäillään juutalaisvastaisuutta – Hyökkääjillä yhteyksiä erikoiseen uskonnolliseen ryhmään

Viranomaiset tutkivat nyt, onko ryhmittymä aktivoitumassa laajempaankin väkivaltaan juutalaisia tai virkavaltaa vastaan.

Juutalaisyhteisön johto ja poliitikot vaativat toimintaa

Isku hanukka-juhlaan tehtiin Rocklandin piirikunnassa, New Yorkin kaupungin pohjoispuolella. Sen 300 000 asukkaasta noin kolmasosa on juutalaisia ja suuri osa ortodoksijuutalaisia.

Piirikunnan edustaja Aron Wieder kertoi Washington Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että pelko on ottanut kaupungin valtaansa.

– Jos kävelet kadulla Rocklandin piirikunnan ortodoksialueella, voit tuntea sen. Lapset pelkäävät. Vanhemmat ovat hermostuneita lähettäessään lapsia kouluun.

New Yorkin pormestari Bill de Blasio on ilmoittanut, että poliisin läsnäoloa vahvistetaan juutalaisyhdyskuntien uskonnollisten kohteiden tuntumassa.

Monsayn kaupungissa, Rocklandin piirikunnassa vieraillut New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo totesi, että hanukka-juhlan puukotus oli "noin kolmastoista juutalaisvastainen välikohtaus New Yorkin osavaltiossa muutaman viikon sisällä".

– Elämme maassamme suvaitsemattomuuden aikaa. Viha ja katkeruus leviävät, Cuomo sanoi puheessaan.

New Yorkin pormestari ryhtyy kitkemään antisemitismiä vastauksena pahenevaan kriisiin

Rocklandin juutalaisyhteisön edustaja Steve Gold oli murheen murtama.

– Vanhempani selvisivät holokaustista [natsi-Saksan toisessa maailmansodassa tekemästä juutalaisten joukkosurmasta]. Isäni vaati minua lupaamaan, että teen kaikkeni, ettei se toistuisi enää koskaan. Tänään totean, että olen pettänyt isäni. Yhdysvallat on pettänyt vanhempani ja kaikki holokaustista eloonjääneet. Tämä ei saa jatkua.

Mitä puolueet ovat tehneet?

Yhdysvaltain pääpuolueet syyttelevät toisiaan antisemitismin leviämisestä. Demokraattien mielestä presidentti Donald Trump on tukenut valkoista ylivaltaa edustavia piirejä ja siten yllyttänyt juutalaisvihaa.

Myös demokraattipoliitikot saavat moitteita. Antisemitismiä vastustavan yhdistyksen perustanut entinen New Yorkin osavaltion demokraattipoliitikko Dov Hikind syytti omaa puoluettaan (siirryt toiseen palveluun) toimettomuudesta. Hänen mukaansa Bill de Blasio ei ole tehnyt mitään estääkseen iskut. Samalla hän syytti demokraattisia kongressiedustajia, jotka Israelia kritisoidessaan saavat aikaan kaunaa juutalaisia kohtaan.

Presidentti Trump, jonka oma vävy on juutalainen, on lähettänyt tviitin, jossa hän vaati kaikkia vastustamaan ja kitkemään "juutalaisvihan inhottavan vitsauksen".

30.12.2019 Juttua korjattu klo 23:20: Andrew Cuomo on New Yorkin kuvernööri, ei pormestari, niin kuin jutussa aluksi luki.