1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sanna Marin

Pääministeri Marin uudenvuoden tervehdyksessä: "Yhteiskunnan vahvuutta ei mitata vauraimpien vahvuudella"

Marin siteeraa uuden vuosikymmenen kynnyksellä presidentti Mauno Koivistoa: "Olettakaamme, että kaikki käy hyvin".

Sanna Marin
Pääministeri Sanna Marin eduskunnan kahvilassa Helsingissä 17. joulukuuta 2019
Pääministeri Sanna Marin. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vetoaa heikoimmassa asemassa olevien puolesta perinteisessä pääministerin uudenvuoden tervehdyksessä.

Tuoreen pääministerin mukaan "Suomen vahvuus on ihmisissä ja osaamisessa". Hän luettelee hallituksen päätöksiä pienituloisten sosiaalietuuksien ja eläkkeiden parantamiseksi. Marinin mukaan yli 70 prosentilla suomalaisista käytettävissä olevat tulot kasvavat alkavana vuonna.

– Yhteiskunnan vahvuutta ei mitata sen vauraimpien vahvuudella vaan sillä, kuinka sen heikoimmassa asemassa olevat kansalaiset elämässään pärjäävät. On kysyttävä, onko jokaisella mahdollisuus hyvään ja ihmisarvoiseen elämään, Marin kirjoittaa.

Pääministeri ilmoittaa hallitustyön tavoitteeksi yhteiskunnan, joka on "taloudellisesti vastuullinen, sosiaalisesti oikeudenmukainen ja ympäristöllisesti kestävä".

"On vältettävä poukkoilevaa politiikkaa"

Taloudellista kestävyyttä tavoitellaan Marinin mukaan työllisyyden vahvistumisella.

– Tämä tarkoittaa aktiivista työllisyyspolitiikkaa, mutta myös investoimista koulutukseen, tutkimukseen ja infrastruktuuriin sekä elinkeinorakenteemme uudistamista ilmastollisesti kestäväksi.

Pääministeri muistuttaa, että vientiriippuvaisessa Suomessa paljon on kiinni maailmantalouden kehityksestä. Hallitus ei pysty kaikkeen, mutta "se voi tehdä osansa".

– Vakaa ja ennustettava toimintaympäristö on yritysten kannalta tärkeä asia. On vältettävä poukkoilevaa politiikkaa ja samalla reagoitava suhdanteisiin.

Ilmastonmuutoksessa "ratkaisujen vuosikymmen"

Ensimmäisessä uudenvuoden tervehdyksessään Marin painottaa myös ilmastonmuutoksen vastaisia toimia ja toistaa hallituksen sitoutumisen hiilineutraaliin Suomeen vuonna 2035.

– Edessämme on ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta ratkaisujen vuosikymmen, Marin kirjoittaa.

Marinin mukaan Suomi ja Eurooppa voivat johtaa kansainvälistä ilmastotyötä ja samalla hyötyä siitä taloudellisesti.

– Uudelle ilmastoteknologialle on valtava kysyntä ja markkinat. Onko maallamme kykyä olla rohkea edelläkävijä ja vaurastua?

Takana kolmen hallituksen vuosi

Tervehdyksensä lopuksi Marin viittaa päättyneen vuoden poliittiseen kuohuntaan rauhoitellen.

Hän toteaa, että vuoteen mahtuivat kahdet vaalit, Suomen EU-puheenjohtajuus, kolme hallitusta ja kaksi toimitusministeristöä.

Perspektiiviä tapahtumiin Marin on löytänyt katsomalla presidentti Mauno Koivistosta kertovaa Koivisto-sarjaa.

– Sarja on hyvä muistutus maamme historian ja politiikan värikkäistä vaiheista. Historian kontekstissa myös nykyinen poliittinen kuohunta asettuu oikeisiin mittasuhteisiin, Marin kirjoittaa.

– Koiviston sanat sopivat hyvin alkavan uuden vuosikymmenen kynnykselle: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”

Lue seuraavaksi