Lintutieteellinen yhdistys: Ilotulitukset Helsingin Töölönlahdella kiellettävä – räiskettä säikkyvät linnut säntäilevät voimalinjoihin

Säikähtäessään linnut saattavat törmätä rautatieliikenteen voimajohtoihin, jotka sijaitsevat Töölölahden ja Eläintarhanlahden välissä.

Kuva: AOP

Helsingin lintutieteellisen yhdistyksen Tringan puheenjohtaja Jukka Hintikka haluaisi kieltää tyystin ilotulitukset Töölönlahden läheisyydessä.

– Ilotulitteiden räiskintä häiritsee talvehtivia lintuja.

Hintikan mielestä ilotulitteiden käyttö pitäisi kieltää ylipäätään lintuvesistöjen läheisyydessä. Töölönlahdella ilotulitteet ja linnut sopivat hänen mukaansa poikkeuksellisen huonosti yhteen.

Näin siksi, koska Helsingin keskustassa sijaitsevien kahden vesistön Töölönlahden ja Eläintarhanlahden välissä sijaitsevat rautatieliikenteen voimajohdot.

– Pelästyessään lentoon nousseet linnut törmäävät helposti voimajohtoihin ja jälki on surullista, Hintikka sanoo.

Hintikka hämmästelee sitä, että kaupunki on antanut luvan rakettien ja paukkujen räiskimiseen niin ihmisille kuin eläimillekin tärkeän luontokeitaan läheisyydessä.

– Vaikka Kansalaistorista on muodostunut bilekeidas niin tärkeitä vesistöjä ja niiden läheisyydessä olevien alueiden luontoarvoja olisi arvostettava ja suojeltava tarkasti.

Helsingin kaupungin yksikönpäällikön Antti Mäkisen mukaan kaupunki pyrkii aina lupia antaessaan huomioimaan eri näkökohdat. Hänen mukaansa Töölönlahden ja sen lähialueiden luontoarvoja kunnioitetaan.

– Tapauskohtaisesti aina arvioidaan, voidaanko lupa myöntää, Mäkinen sanoo.

Helsingin lintutieteellisen yhdistyksen Tringan puheenjohtajan Jukka Hintikan mukaan Töölönlahdella talvehtii muun muassa sinisorsia, kyhmyjoutsenia ja Kanadanhanhia.

– Kovina pakkastalvina Töölönlahdella talvehtii lähes tuhat sinisorsayksilöä ja lukuisa joukko muita lintuja, Hintikka summaa.

Hintikka sanoo, että nyt kun on lauhempaa, on talvehtivia lintujakin lahdella vähemmän.