Hyppää sisältöön

Selkäleikkauksesta toipuva pikajuoksija Eetu Rantala tähyää jo viidensiin EM-kisoihin

Suomen kaikkien aikojen neljänneksi nopeimman ajan sadalla metrillä juossut Rantala jättää sisähallikauden väliin.

Eetu Rantala treenaa Ouluhallin juoksuradalla maltillisin askelin. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Oulun Pyrinnön Eetu Rantala tekee paluuta pikajuoksun huipulle selkäleikkauksen jäljiltä. Vihoitteleva selkä leikattiin kaksi kuukautta sitten. Nyt mies on aloittanut harjoittelun.

– Selkä oli jäykkänä puolitoista kuukautta. Varovasti piti olla liikkumisen kanssa, Rantala kertoo.

Suomen kaikkien aikojen neljänneksi nopeimman ajan 10,30 sadalla metrillä juossut pikajuoksija joutuu toipumisensa vuoksi jättämään sisähallikauden väliin. Tähtäin on kuitenkin ensi kesän Kalevan kisoissa ja EM-kisoissa, jotka olisivat Rantalan uran viidennet.

Leikkauksesta toipuminen on tuonut 26-vuotiaan Rantalan harjoitteluun pitkäjänteisyyttä ja palautumisen merkitys on korostunut. Uran jatko näyttää lupaavalta.

– Nyt on ollut pari viikkoa hyvää treeniä ja tuntuu, että olen päässyt treenaaman oikeanlaisilla tehoilla, ei pelkästään kuntouttavaa jumppaa.

Selkäleikkauksen ja kuntoutumisen myötä suhtautuminen kehon tuntemuksiin on entisestään tarkentunut. Rantala kertoo, että hän pyrkii kuuntelemaan kehoaan ja tunnistamaan varoittavat merkit.

– Sen, onko turvallista tai viisasta treenata kovaa, kerron Jukalle ja teemme harjoitteluun muutoksia sen mukaan.

Valmentaja Jukka Vähäkangas on tehnyt työtä Rantalan kanssa jo toistakymmentä vuotta. Ouluhallin juoksuradoilla työ jatkuu nyt varovaisin, mutta määrätietoisin askelin.

– Kaikki nivelten liukupinnat täytyy niin sanotusti voidella. Kun ne voidellaan hyvin, niin sen jälkeen luotan, että hän saa taas ne kuormat selkäänsä mitä hän tarvitsee.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)