1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Satakunnassa erittäin vakava tietoliikennekatkos sairaaloissa – käyttäjän vahinko katkaisi yhteyden potilastietojärjestelmiin

Satasairaalan toimipisteissä ja Satadiagin näytteenotossa ei päästy katsomaan tai päivittämään potilastietoja.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Satakunnan keskussairaala päärakennus ovet Satasairaala tammikuu 2019
Satasairaalan päärakennus Porissa.Antti Laakso / Yle

Satakunnassa erikoissairaanhoitoa tuottavan Satasairaalan tietoverkoissa oli maanantaina päivällä laaja ja erittäin vakavaksi kuvattu tietoliikennekatkos.

Ongelma alkoi aamupäivällä yhdeltätoista ja aiheutti sen, että Satasairaalan toimipisteissä Porissa, Raumalla ja Harjavallassa tai Satadiagin näytteenotossa ei päästy katsomaan tai päivittämään potilastietoja.

Tietohallintojohtaja Leena Ollonqvist sanoo, että yli tunnin kestänyt katkos johtui vahingosta: joku käyttäjä oli siirtänyt tietokoneensa toiseen paikkaan ja aiheuttanut verkkoon luupin, joka kuormitti koko järjestelmää. Ollonqvist kuvaa tilannetta erittäin vakavaksi.

– Koneita ei saisi itse siirtää paikasta toiseen. Nyt syntynyt vika on erittäin kriittinen. Vastaavia on vain noin kerran viidessä vuodessa, Ollonqvist sanoo.

Potilaat turvassa

Satasairaalan vastuualuejohtaja Jukka Korpela sanoo, että potilasturvallisuus ei kuitenkaan vaarantunut.

– Leikkaussalit toimivat erillään tästä järjestelmästä. Potilaita ei kuitenkaan pystytty kotiuttamaan, koska heidän tietojaan ei saatu tulostettua. Myös näytteenotossa oli ongelmia, Korpela sanoo.

Korpelan mukaan muutamia tietokoneita pystyttiin käyttämään, jos niissä oli oma sim-kortti.

Lue seuraavaksi