1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuosi sitten palaneessa Hotelli Iso-Syötteessä on jälleen asiakkaita – vakuutuskorvaukset nousivat kymmeneen miljoonaan euroon

Tulipalon muistoksi suunniteltu Feeniks-sviitti syntyy entisen hotellin paikalle vasta ensi jouluksi.

tulipalot
Hotelli Iso-Syötteen omistaja Juha Kuukasjärvi.
Hotelli Iso-Syötteen omistaja Juha Kuukasjärvi katselee rakentella olevasta hotellin osasta Ison Syötteen tykkylumista maisemaa. Ympärille rakentuu talven ja kevään aikana viisi metriä korkea hirsikerros ja lähes samankorkuiset näköalaikkunat. Timo Sipola / Yle

Vuoden takaisen tulipalon jälkeen Hotelli Iso-Syötteen omistajan Juha Kuukasjärven ja hänen vaimonsa Katariina Kuukasjärven tunnelmat olivat jonkin aikaa melko synkät. Palossa puolet hotellirakennuksesta tuhoutui täysin, ja savuvahinkoja kärsi myös palolta säästynyt osa.

Vaikka aluksi vahinkojen arvioitiin olevan joitakin satoja tuhansia euroja, niiden määrä kipusi lopulta lähemmäs kymmentä miljoonaa. Tulipalo tuli kalliiksi sekä yritykselle että vakuutusyhtiölle.

Takkavuodosta alkanut hotellipalo vaikutti myös kymmeniin yrittäjiin.

– Välillä on ollut sellaisia tunteita, että lyödäänkö kinttaat tiskiin ja aletaan tehdä jotain muuta, sanoo Kuukasjärvi.

Tulipalon seurauksena yrityksen vuodepaikat putosivat puoleen entisestä. Nyt Iso-Syötteelle kuuluu kuitenkin hyvää. Majoitustoiminta ei loppunut kokonaan missään vaiheessa, ja nyt vuodenvaihteessa toiminta pyörii jo ravintolaa lukuun ottamatta lähes entisellä volyymillä.

Tunturirinteiden tykkylumisten puiden ympäröimän hotellin majoituskapasiteetti on sama 250 vuodepaikkaa kuin ennen reilun vuoden takaista tulipaloa. Joulu ja uusivuosi myytiin ihan täyteen.

Takana on vaiherikas vuosi

Keskitalven asiakkaat tulevat pääasiassa Ranskasta, Belgiasta, Hollannista ja Brittein saarilta. Kevättalvella, kesällä ja syksyllä asiakkaat ovat pitkälti suomalaisia.

Aasialaisten asiakkaiden määrä on nousussa. Venäläisiä tunturihotellissa käy aika vähän, mutta Syötteen alueella heitä on paljon nimenomaan uudenvuoden aikaan.

Takana on vaiherikas ja haasteellinen vuosi. Vakuutusasioiden selvittyä Kuukasjärvi päätti vaimonsa kanssa tehdä uuden hotellin vähän eri pohjalta kuin entisen. Sen mahdollistivat 450 000 euron tuki EU:n aluekehitysrahastosta ja lainanotto.

Rakennusvaiheessa aikainen talvi kuitenkin yllätti ja on hidastanut uuden osan valmistumista.

Lunta on tullut poikkeuksellisen paljon ja Kuukasjärvi kertoo, että työmaanosturista on pitänyt lähes päivittäin poistaa sinne tonnikaupalla kertynyttä tykkyjäätä.

Maiju Rumpunen vastasi evakuoinnista paloyönä

Samaan aikaan rakentamisen kanssa on pitänyt myös pyörittää varsinaista hotellitoimintaa. Hotellin yhteydessä olevat mökit ovat olleet käytössä koko ajan. Omistaja kiittelee työntekijöidensä kykyä ottaa vastuuta asioista.

Hyvä esimerkki tästä oli vuoropäällikkö Maiju Rumpusen toiminta reilun vuoden takaisena paloyönä. Kun Rumpunen huomasi savun hajun, hän lähti tarkistamaan sen lähdettä ja havaitsi rakennuksen olevan tulessa.

Hälytysnumeroon soittamisen ja asiakkaiden evakuoinnin aloittamisen jälkeen hän päästi ulko-ovesta apuun myös rinnetyöntekijät, jotka olivat havainneet liekit ulkopuolelta.

Majoituslistojen kanssa hän huolehti, että kaikki pääsivät varmasti turvaan evakuointitiloiksi alueella varattuihin mökkeihin.

Hotelli Iso-Syötteen väliaikaisessa ravintolassa Romekievarissa työskentelevä vuoropäällikkö Maiju Rumpunen.
Hotelli Iso-Syötteen väliaikaisessa ravintolassa Romekievarissa nyt työskentelevä vuoropäällikkö Maiju Rumpunen huomasi hotellin tulipalon ensimmäisenä, hälytti palokunnan ja aloitti asukkaiden evakuoinnin. Timo Sipola / Yle

Ravintola valmistuu kesäksi

Uuden hotellin rakennustyöt alkoivat viime kesänä. Tähän mennessä on rakennettu kokonaan uusiksi huoneet ja sviitit, jotka riisuttiin betonipinnalle palon aiheuttamien savuvahinkojen jäljiltä.

Massiivihirrestä rakennettavan hotellin ylimpään kerrokseen tuleva ravintola on määrä saada auki ensi kesään mennessä. Silloin voidaan luopua asiakkaiden bussikuljetuksista aamiaiselle läheiseen ravintolaan.

Kokonaan uudet majoitustilat ja sauna- ja kylpyläosasto valmistuvat syksyyn mennessä, ja seuraavaan jouluun mennessä myös uusi Feeniks-sviitti on määrä saada valmiiksi.

Feeniks oli egyptiläisessä tarustossa kanelipuun tuhkasta yhä uudelleen syntyvä pyhä tulilintu. Feeniks-sviitti on suunniteltu palon muistoksi.

Keskustelu on auki kello 22:een saakka.

Lue seuraavaksi