1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. presidentit

Niinistö ja Putin puhuivat puhelimessa – Niinistö kiitteli vankienvaihtoa Itä-Ukrainassa

Presidentit vaihtoivat puhelun aikana perinteiset uudenvuodentervehdykset.

presidentit
Presidentit Putin ja Niinistö kättelevät Presidentinlinnan edustalla.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasivat elokuussa Helsingissä.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet puhelimitse maanantaina, kertoo tasavallan presidentin kanslia tiedotteessaan. (siirryt toiseen palveluun)

Kanslian mukaan presidentit vaihtoivat perinteiset uudenvuodentervehdykset ja keskustelivat maiden välisistä suhteista. Lisäksi puheissa olivat kansainväliset kysymykset ja erityisesti Syyrian, Libyan ja Ukrainan tilanne.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoo, että Putin on kertonut Niinistölle niistä keinoista, joilla Venäjä pyrkii ratkomaan Ukrainan kriisiä. Tassin mukaan Niinistö on pitänyt sunnuntaista vankienvaihtoa tervetulleena eleenä.

Ukraina ja Venäjän tukemat Itä-Ukrainan separatistit tekivät sunnuntaina vankienvaihdon, jonka tarkoituksena on palauttaa kaikki jäljellä olevat vangit vapaaksi.

Tassin mukaan presidentit ovat tyytyväisiä Suomen ja Venäjän väleihin, joihin Kremlin mukaan liittyy muun muassa "säännöllinen poliittinen dialogi" ja "molempia hyödyttävä yhteistyö kaupan alalla". Tassin mukaan puhelu soitettiin Niinistön aloitteesta.

Reutersin mukaan Putin on soittanut tänään myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille ja kiittänyt häntä tiedoista, joiden myötä Venäjä kertoo estäneensä Pietariin suunnitellun terrori-iskun.

Lähteet: TASS, Reuters

Lue seuraavaksi