Kuuden vuoden presidenttikausi suomalaisten mieleen – vain joka kymmenes lyhentäisi virkakausia

Peräti 85 prosenttia suomalaisista kannattaa nykyistä mallia, jossa presidentin virkakausi on kuusi vuotta ja hänet voidaan valita kahdesti peräkkäin.

presidentit
Presidentti Sauli Niinistö (vas.) ja vaimo Jenni Haukio kättelemässä presidentti Tarja Halosta ja aviomies Pentti Arajärveä linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä Helsingissä 6. joulukuuta
Presidentti Tarja Halonen oli virassa kaksi kautta eli 12 vuotta. Nykyinen presidentti Sauli Niinistö on nyt toisella 6-vuotiskaudella.Markku Ulander / Lehtikuva

Kansalaiset kannattavat presidentin virkakauden pituuden säilyttämistä ennallaan. Nykykäytännön vankka tuki käy ilmi Ylen Taloustutkimukselta tilaamasta kyselystä. Se tehtiin puhelinhaaastatteluina joulukuun ensimmäisellä puoliskolla.

Miehet kannattavat nykymallia jonkin verran naisia vahvemmin, ikäryhmistä puolestaan 15–24-vuotiaat. Tuki on vankempaa pienempituloisten kuin suurituloisten joukossa.

Ammatti ei näyttäisi vaikuttavan mielipiteeseen. Kuuden vuoden kannalla ollaan eniten maaseudulla ja suurissa kaupungeissa.

Presidentin virkakauden pituus -kysely
Lasse Isokangas / Yle

Puoluepoliittiset sympatiat vaikuttavat vastaukseen, paljastuu vastauksista kysymykseen: Minkä puolueen tai ryhmittymän listoilla olevaa ehdokasta te äänestäisitte, jos eduskuntavaalit olisivat nyt?

Tiukimmin nykymallia kannattavat RKP:n, kristillisten ja keskustan äänestämistä harkitsevat, vähiten nyt-liikkeen, perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajat. Kokoomuslaisista seitsemän prosenttia kannattaa virkakauden pidentämistä.

"Eduskuntavaaleja pidempi kausi tuo pysyvyyttä"

Välipäivien katugallup Helsingin rautatieasemalla vahvistaa tutkimuksen lukuja.

– Oikeastaan ihan hyvä tämmöisenään. En minä näe mitään ihmeellistä, minkä takia sitä pitäisi lyhentää tai pidentää, sanoo vantaalainen Roni Kontkanen.

kansalainen rautatieasemalla
Roni Kontkanen ei näe mitään syytä muuttaa nykymallia.Markku Pitkänen / Yle

Tamperelainen Mika Nokelainen on samoilla linjoilla. Hän olisi valmis luopumaan jopa kahden kauden enimmäisajasta, sillä "Sauli on hyvä presidentti ja voisi olla vaikka kolmannenkin kauden".

Nokelaisesta on hyvä, että presidenttikaudet ovat pidempiä kuin eduskunnan vaalikaudet.

– Ehkä se pidempi kausi tuo sellaista pysyvyyttä. Ihan sopiva minun mielestä.

kansalainen rautatieasemalla
Tamperelainen Mika Nokelainen olisi valmis poistamaan kahden kauden rajoituksen. Markku Pitkänen / Yle

Helsinkiläinen Leona Pälvimäki näkee virkakauden pituuden ensisijaisesti valtiosääntöoikeudellisena kysymyksenä, josta on hyvä keskustella, varsinkin jos muutoksille on yleisen mielipiteen tuki.

– En näe, että minulla olisi siihen hirveästi annettavaa, mutta kyllähän sitä keskusteluun voisi tuoda, että onko nykyinen virkakauden pituus sopiva vai voisiko se olla jopa lyhyempi.

kansalainen rautatieasemalla
Pikaviestipalvelu Twitterissä Leona Pälvimäki kertoo olevansa lainsäädäntötutkimuksen opiskelija ja tutkimusavustaja ja vihreä feministi.Markku Pitkänen / Yle

Neljän vuoden kaudet saavat tukea

Taloustutkimuksen haastattelemista vain yhdeksän prosenttia oli virkakauden lyhentämisen kannalla. Eniten lyhentämistä kannattavat nyt-liikkeen, perusuomalaisten, vihreiden ja SDP:n kannattajat.

Turkulainen Anu Mäki kannattaa enimmillään kahta neljän vuoden kautta.

kansalainen rautatieasemalla
Turkulainen Anu Mäki lyhentäisi virkakaudet nelivuotisiksi. Markku Pitkänen / Yle

– Siinä voisi olla oma etunsa. Silloin se kytkeytyisi ehkä tiiviimmin parlamentaariseen työskentelyyn muutoinkin, se vähäinen rooli nyt mikä presidentillä siinä on, mutta kuitenkin, Mäki perustelee.

Neljän vuoden kausien kannalle on kallistunut myös vantaalainen Raimo Välilä, joka oli aluksi pohtinut myös kahta viiden vuoden kautta. Sitä on väläyttänyt myös nykyinen presidentti Sauli Niinistö, kuten myös kolmea neljän vuoden kautta.

– Kun eduskunnalla on neljän vuoden kierto, että sotkisiko, jos se olisi viisi vuotta. Pitäisikö senkin olla neljä ja vaihtua siinä puolivälissä, Välilä pohtii.

Olisiko niitä kausia sitten kaksi kappaletta enimmillään?

– Kyllä se riittää.

kansalainen rautatieasemalla
Raimo Välilä oli pohtinut neljän ja viiden vuoden vaihtoehtoja ja päätynyt enimmillään kahden neljän vuoden kannalle.Markku Pitkänen / Yle

Helmikuun alussa alkaa Niinistön toisen kauden kolmas vuosi. Seuraavat presidentinvaalit pidetään vuonna 2024.

Lue lisää:

Presidentin virkakautta voisi lyhentää, väläyttää Niinistö – mutta haluaako kansa sitä, kysyy kokenut professori