Hyppää sisältöön

Hämmästyttävän kauniit helmiäispilvet värittivät taivaanrannan iltahämärän tullen – kuvat

Helmiäispilvet sijaitsevat tavallisia pilviä korkeammalla, yläilmakehässä.

Näkymä Vaasassa maanantaina auringon laskiessa. Kuva: Matti Hietala

Taivaalla näkyi maanantaina iltahämärän saapuessa harvinaista herkkua: yli 15 kilometrin korkeudessa stratosfäärissä jääkiteistä syntyneitä helmiäispilviä. Saimme lukijoilta kuvia väreistä, joita helmiäispilvet heijastivat taivaalle.

Tornion Karungissa taivaalla näkyi upea värisuora auringon laskiessa maanantaina. Kuva: Lauri Miettinen

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo helmiäispilvien näkyvän harvoin ja vain tietyissä olosuhteissa talvisin.

– Stratosfäärissä on ensinnäkin oltava riittävän kylmää, jotta siellä voi muodostua jääkiteitä ja niistä helmiäispilviä. Kun aurinko laskee eikä enää ulotu maahan, heijastuu valo vielä näiden helmiäispilvien kautta, Kotakorpi sanoo.

– Kuten kuvistakin voi nähdä, koko muu maisema on jo pimeä.

Iltahämärän saapuessa laskevan auringon säteet siis tavoittavat helmiäispilvien jääkiteet, joista valo heijastuu ja näkyy taivaanrannassa sekä voimakkaina väreinä että pastellisävyinä. Ilmiö voi näkyä talvisin myös aamuhämärässä.

Auringonlaskun värejä Ylitornion Nuotiorannalla maanantaina. Kuva: Timo Tyni

Ursan verkkosivuilla kerrotaan (siirryt toiseen palveluun), että helmiäispilviä esiintyy erityisesti vuoristojen lähistöllä. Pohjois-Suomessa niiden näkemiseen on Ursan mukaan hyvä mahdollisuus vieressä olevan Skandien vuoriston vuoksi. Ursan mukaan harvinaisia helmiäispilviä esiintyy usein alkutalvesta, jolloin stratosfäärin lämpötila voi olla jopa -85 celsiusta.

Auringonlaskun sävyjä Kemissä maanantaina. Kuva: Mauri Jaakkonen

Lue myös:

.
.