1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. antisemitismi

Kaksi pidätetty Saksassa juutalaisen hautausmaan vandalisoimisesta

Epäiltyjen väitetään kaataneen ja tuhrineen hautakiviä.

Kuvituskuva. Juutalainen hautausmaa Pécsissä, Unkarissa. Kuva: AOP

Kaksi miestä pidätettiin Saksassa maanantaina epäiltynä 40 hautakiven kaatamisesta juutalaisella hautausmaalla, poliisilähteet kertovat.

Miehiä epäillään myös hautakivien maalaamisesta siniseksi spraymaalilla.

Maanantaisen rikoksen epäillyt, 21-vuotias mies ja 33-vuotias mies, olivat poliisille entuudestaan tuttuja. Heidät pidätettiin hautausmaan tuntumasta lähellä Geilenkirchenin kaupunkia, Aachenin poliisi kertoi tiedotteessaan.

Silminnäkijä kutsui poliisin paikalle sen jälkeen, kun hän oli nähnyt yöllä kaksi tummiin pukeutunutta miestä kaatamassa ja töhrimässä hautakiviä.

Saksan hallitus lupasi marraskuun lopulla esitellä lain, joka mahdollistaisi rangaistusten tiukentamisen silloin, kun rikoksen motiivi on juutalaisvastainen.

Lokakuussa Saksan liittokansleri Angela Merkel vannoi, että vihalle on saatava maassa loppu, kun Saksassa tehtiin isku synagogaan kesken juutalaisen jom kippur -juhlan vieton. Iskussa kuoli kaksi ihmistä.

Saksassa juutalaisvastaisten tekojen määrä on ollut nousussa viime vuosina. Vuonna 2018 niiden määrä oli noussut 20 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna, poliisin tilastot kertovat. Poliisin mukaan suurimmassa osassa tapauksista tekojen taustalla oli uusnatsistinen liike.

Aiheesta lisää:

Yhdysvalloissa antisemitistisen väkivallan aalto, juutalaisyhteisö kauhuissaan – Mukana viharyhmä, jonka mielestä mustat ovat "Jumalan valittu kansa"

New Yorkin pormestari ryhtyy kitkemään antisemitismiä vastauksena pahenevaan kriisiin

Saksan synagoga-iskijä tunnusti – Motiiveina äärioikeistolaisuus ja juutalaisvastaisuus