Talousrikoksista syytetty Nissanin ex-toimitusjohtaja lensi Libanoniin

Carlos Ghosnia odottaa Japanissa oikeudenkäynti, jonka on määrä alkaa keväällä.

Carlos Ghosn
Arkistokuva. Carlos Ghosn Pariisin autonäyttelyssä lokakuussa 2018.
Arkistokuva. Carlos Ghosn Pariisin autonäyttelyssä lokakuussa 2018.AOP

Talousrikoksista Japanissa syytetty Nissanin ex-toimitusjohtaja on lentänyt Libanoniin, maan turvallisuuslähteet kertovat.

Autovalmistaja Nissanin entistä toimitusjohtajaa Carlos Ghosnia vastaan on nostettu Japanissa syytteet useista talousrikoksista. Häntä epäillään yhtiön varojen väärinkäytöstä ja veronkierrosta.

Oikeudenkäynnin on määrä alkaa keväällä. Ghosn on ollut kotiarestissa ja saanut matkustaa vain Japanissa tyttärensä seurassa.

Ghosn otettiin kiinni ensimmäisen kerran viime vuoden marraskuussa. Kuukausien vankeuden jälkeen hän oli jonkin aikaa vapaana takuita vastaan, kunnes joutui uudestaan telkien taakse huhtikuun alussa. Tämän jälkeen hän on ollut kotiarestissa. Järjestelyn ehtona oli muun muassa 4,5 miljoonan dollarin takuut, ja samalla Ghosnin oikeutta tavata vaimoaan rajattiin.

Ghosn on kiistänyt kaikki rikosepäilyt ja syyttää Nissanin johtoporrasta salaliitosta. Hän on myös väittänyt, että syyttäjät ja Nissanin tutkijat ovat toimineet laittomasti tutkinnan aikana ja sanonut uskovansa, että ei saa reilua oikeudenkäyntiä.

Matkan kulku epäselvä

Libanonilainen viranomainen on vahvistanut uutistoimisto AFP:lle Ghosnin tulleen Beirutiin maanantaina, mutta on epäselvää, kuinka hän lähti Japanista. Libanonilaisviestimien mukaan Ghosn lensi Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin yksityiskoneella Turkista.

Kotiarestiin pääsyn ehdoissa sanottiin, että Ghosnin passien täytyy olla hänen lakimiestensä hallussa. Näin myös on, kertoo uutistoimisto Reuters, jolle puhunut lakimies kertoo, että hän kuuli Ghosnin matkasta ensi kertaa uutisista.

Brasilialaissyntyisen Ghosnin vanhemmat ovat Libanonista, ja hän on viettänyt siellä valtaosan lapsuudestaan.

Perheenjäsenet ja lakimiehet ovat arvostelleet pidätysoloja voimakkaasti siitä saakka, kun Ghosn otettiin kiinni.

– Ghosn ei aio paeta vastuitaan, mutta hän pakenee Japanin järjestelmän epäoikeudenmukaisuutta, tapauksen hyvin tunteva lähde kertoi AFP:lle.

Aiheesta lisää:

Ranskan poliisi ratsasi Renault'n pääkonttorin Ghosnin hääsotkujen tutkinnassa

Talousrikoksista syytetty ex-automoguli Ghosn väittää videoviestissä joutuneensa selkäänpuukotuksen ja salajuonen uhriksi

Japanilainen oikeusistuin vapauttaa takuita vastaan Nissanin entisen hallituksen puheenjohtajan Carlos Ghosnin

Lähteet: AFP