1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joululoma

"Lasten ja vanhempien mielikuvitus on laiskistunut" – 8 vinkkiä lumettomiin lomapäiviin

Monissa kunnissa lasten joululoma jatkuu loppiaiseen asti. Tästä jutusta löydät tekemistä ja vinkkejä hämäriin iltoihin.

Syksyinen sää voi aiheuttaa päänvaivaa joululomalaisille. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Ulkona on pimeää ja vettä tulee kuin saavista kaatamalla. Joululahjaksi saatu pulkka nököttää eteisen nurkassa tyhjän panttina.

Monissa kunnissa lasten joululoma jatkuu vielä loppiaiseen asti. Ankean sään takia vanhempien mielikuvitus voi olla koetuksella, kun he miettivät lomalaisille mielekästä tekemistä.

Pimeydestä ja lumettomuudesta ei kannata kuitenkaan lannistua, sanoo Suomen Ladun viestintä- ja markkinointipäällikkö Panu Könönen.

– Hämärässä voi tehdä vaikka mitä!

Könösen mukaan sosiaalinen media tarjoaa nykyään viriketulvan, johon ihmiset ovat tottuneet.

– Lasten ja vanhempien mielikuvitus on laiskistunut. Huomaan itsekin helposti jääväni selailemaan sosiaalista mediaa, vaikka ulkonakin voisi tehdä jotain.

Alla kahdeksan vinkkiä eri ikäisten lasten lomapuuhiin.

1. Metsäretki

Ota kohteeksi läheinen tulipaikka, kota tai laavu. Pakkaa mukaan hyvät eväät, termospulloon kuumaa mehua tai kaakaota. Tulenteko ja eväiden nauttiminen hämärässä metsässä on itsessään elämys.

Retkelle voi keksiä myös teeman tai tarinan, jos pelkkä patikointi tuntuu tylsältä. Voitte mennä esimerkiksi tutustumaan peikkometsään tai katsomaan, millaisia erilaisia lehtiä tai eläimiä metsästä löytyy.

Makkara on perinteinen retkieväs. Kuva: Timo Sipola / Yle

2. Kosketa ja tunnista

Tee pahvilaatikon sivuille reiät käsille. Laatikon alle laitetaan esine, jota lapsi saa tunnustella ja arvata mikä se on. Esineestä voi antaa vinkkejä.

Laatikkoon voi laittaa esineiden lisäksi myös ruokia. Leikki on sitä hauskempi mitä erilaisemmalta esineet ja asiat tuntuvat käsissä.

3. Luontokuntosali

Kuntosalina toimii luonto, esimerkiksi oma piha. Puita vasten voi tehdä punnerruksia, oksissa voi roikkua tai kyykkyjä voi tehdä lapsi reppuselässä. Lapset voivat keksiä erilaisia liikkeitä koko perheelle.

Lisää liikkeitä ja ohjeita luontokuntosalille löytyy Suomen Ladun (siirryt toiseen palveluun) sivuilta.

4. Heijastinpolku

Rakenna lähimetsään tai takapihalle heijastinpolku. Ripusta puiden ja pensaiden oksille erilaisia heijastimia. Reittiä pitkin kuljetaan taskulamppujen kanssa, etsien seuraavaa heijastinta.

Leikin ohella omat heijastinvarastot tulee myös tutkittua. Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Heijastimet voivat johtaa aarteen, esimerkiksi tulipaikan tai jonkin kivan lelun, luokse. Reitin varrella voi olla myös muita etsittäviä asioita, kuten eksyneitä pehmoleluja.

5. Aarteenetsintä

Laita suklaamunan sisältä löytyvään keltaiseen yllätysrasiaan pieni led-valo. Voit myös käyttää jotain muuta lasi- tai muoviastiaa, jonka läpi valonhehku näkyy. Piilota astiat luontoon, josta lapset voivat etsiä aarteita.

6. Etsi karannut eläin

Kyseessä on erilainen versio aarteenetsinnästä. Tätä leikkiä voi leikkiä sisällä tai ulkona. Leikkiin tarvitaan Bluetooth-kaiutin, älypuhelin ja pehmolelu. Joku piilottaa pehmolelun ja älypuhelimeen yhdistetyn kaiuttimen samaan paikkaan.

Etsijät etsivät äänen, esimerkiksi leijonan karjaisujen perusteella karanneen pehmoeläimen.

Pehmoeläimet voi piilottaa sisälle tai ulos. Kuva: Meeri Männikkö / Yle

7. Rosvot ja poliisit -leikki pimeässä

Leikkijät muodostavat kaksi joukkuetta. Puolet osallistujista on poliiseja, joilla on taskulamput. Loput ovat rosvoja. Rosvot yrittävät päästä yhdessä sovittuun piilopaikkaan poliisien jahdatessa heitä.

Leikki alkaa, kun rosvot huutavat: "Tämä on ryöstö". Jos poliisin valo osuu rosvoon ja poliisi huutaa rosvon nimen rosvon täytyy jähmettyä paikoilleen.

Toinen rosvo voi pelastaa jähmettyneen ryömimällä tämän jalkojen välistä. Leikki loppuu, kun kaikki rosvot ovat piilopaikassa tai rosvot on saatu kiinni.

8. Nurinkurinpäivä

Koko päivän tai osan päivästä erilaiset asiat ovat nurinkurin. Aamulla syödään iltapalaa ja toivotetaan hyvää yötä. Vaatteet puetaan väärinpäin ja kävellään väärinpäin.

Vinkit on saatu Suomen Ladulta ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Leikkipankista (siirryt toiseen palveluun).