Leikkaukset saattavat jatkua nykyisellään Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa – määrävaatimuksesta tingitään?

Ministeriön asetusluonnos sisältää mahdollisuuden tinkiä määrävaatimuksista, joihin keskussairaala Kokkolassa osittain kompastuisi.

leikkaushoito
Henkilökunnan työasuja tenterissä sairaalan käytävällä.
Sari Vähäsarja / Yle

Leikkaukset saattavat jatkua keskussairaalassa Kokkolassa nykyisellään. Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle asetusluonnoksen, jossa on keskussairaalan kannalta mieluisa muotoilu.

Muutosesityksessä todetaan, että leikkausten määrävaatimuksista voidaan poiketa perustelluista syistä, jos erva-alueella niin sovitaan ja leikkaustoiminnan laadusta huolehditaan.

Leikkausten keskittämistä suurempiin sairaaloihin perusteltiin aikanaan muun muassa hoidon kriteerien yhtenäisyydellä ja sillä, että riittävä määrä toistoja eli leikkauksia takaa laadun.

Esimerkiksi tekonivelkirurgian sekä selkä-, syöpä- ja paksunsuolenkirurgian osalta keskussairaala ei täytä määrävaatimuksia.

Luonnoksessa viitataan kuitenkin pohjoisen Suomen pitkiin etäisyyksiin ja esimerkiksi synnytyksissä vahvaan keskussairaalaan, jonka päivystysvalmiudesta pitää huolehtia.

Leikkaukset saadaan turvattua, jos esitykseen ei tule muutoksia lausuntokierroksella ja kaikki erva-alueen sairaanhoitopiirit sitoutuvat leikkausten jatkoon Kokkolassa.

Toiminta on nykyään tavallaan laittomassa tilassa sen jälkeen, kun päivystysasetus muuttui. Valvira on edellyttänyt selvitystä tilanteesta vielä tämän vuoden aikana, ja nyt Soite voi viitata ministeriön asetusluonnokseen.

Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi on toiveikas sen suhteen, että leikkaukset jatkuvat. Perustetussa osuuskunnassa on jo punnerrettu tätäkin asiaa, ja myös osuuskuntaa voinee hyödyntää tarvittaessa toiminnan turvaamisessa.

Kokkolassa ei uskota leikkausten keskittämiseen: "Ei voi mennä läpi"

Leikkausmatkat pitenevät ja hoidon laatu paranee – Katso Ylen koneesta, miten leikkauksia keskitetään