Hyppää sisältöön

Suomen kauppataseen alijäämä kutistunut kolmannekseen tämän vuoden aikana

Koneiden ja laitteiden vienti kasvoi lokakuussa tasaisesti. Kasvua vauhditti paperiteollisuuden koneiden osien viennin jyrkkä kasvu.

Lokakuun tilastojen mukaan tavaraviennin arvo laski lokakuussa 2,1 prosenttia vuoden takaisesta ja oli lähes 5,7 miljardia euroa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen kauppataseen alijäämä on tänä vuonna pienentynyt tuntuvasti verrattuna viime vuoteen. Tullin mukaan kauppatase oli 838 miljoonaa euroa alijäämäinen tammi-lokakuussa, kun se viime vuoden vastaavalla jaksolla oli 2,5 miljardia euroa miinuksella.

Lokakuun tilastojen mukaan tavaraviennin arvo laski lokakuussa 2,1 prosenttia vuoden takaisesta ja oli lähes 5,7 miljardia euroa. Tuonnin arvo laski kuusi prosenttia ja se oli myös noin 5,7 miljardia. Lokakuun kauppataseen alijäämää oli neljä miljoonaa euroa.

Koneiden ja laitteiden vienti kasvoi lokakuussa tasaisesti. Kasvua vauhditti paperiteollisuuden koneiden osien viennin jyrkkä kasvu. Myös henkilöautojen viennin arvo kasvoi nopeaa tahtia. Metsäteollisuuden ja kemianteollisuuden tuotteiden vienti laski lokakuussa.

Teräksen ja raudan viennin arvo laski lokakuussa 29 prosenttia vuoden takaisesta vientimäärien laskun myötä. Laskua selittää se, että lokakuussa 2018 vientilukuja kasvatti Nord Stream 2 -putken rakentamiseen käytettävien kaasuputkien vienti.

Elintarvikkeiden viennin arvo nousi kymmenen prosenttia ja kojeiden ja mittarien 13 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

.
.