Jyväskylän ooppera harjoitteli La Bohèmen kahdessa viikossa kokeneen yhdysvaltalaisohjaajan johdolla: "Tämä on paras kokoonpanoni koskaan"

Lyhyt harjoitteluaika vaatii ohjaajalta tehokkuutta ja esiintyjiltä huolellista taustatyötä.

oopperat
La Bohème oopperaesitys.
Jyväskylän kaupunginteatterin lavalla nähdään tulevina viikkoina dramaattisia hetkiä. La Bohème -oopperan rooleissa ovat muun muassa Aljaž Farasin (vas.), Anamarija Knego, Markus Nieminen ja Tapani Plathan.Simo Pitkänen / Yle

Jyväskylän kaupunginteatterissa tänään ensi-iltansa saava La Bohème -ooppera on harjoiteltu esityskuntoon alle kahdessa viikossa. Yhdysvaltalainen ohjaaja Fabrizio Melano lensi Suomeen 18. joulukuuta, ja näyttämöharjoitukset aloitettiin sen jälkeen. Melano myöntää, ettei aikaa ollut paljon, pidettiinhän välissä joululomakin.

– Kaikki ryhmän jäsenet ovat kuitenkin niin hyviä, että lopputuloksesta tuli todella hyvä. Tämä on paras kokoonpano, joka minulla on koskaan ollut La Bohèmessa, Melano sanoo.

Kahden viikon puristus vaatii paljon niin ohjaajalta kuin esiintyjiltäkin. Kymmeniä oopperoita esimerkiksi New Yorkin Metropolitan oopperassa ohjannut Melano toteaa kokemuksen näyttelevän tärkeää roolia.

– Olen tehnyt tätä monia vuosia. Siinä oppii työskentelemään ja käyttämään saatavilla olevan ajan tehokkaasti.

Fabrizio Melano ja Kaisa Ranta
Ohjaaja Fabrizio Melano ja Musettan roolia esittävä sopraano Kaisa Ranta ovat tyytyväisiä siihen, mitä kahden viikon näyttämöharjoituksissa on saatu aikaan.Simo Pitkänen / Yle

Sekä Melano että osa esiintyjistä on tehnyt La Bohèmea aiemminkin, myös yhdessä, joten kaikkea ei tarvinnut aloittaa nollasta. Musettan roolia esittävä sopraano Kaisa Ranta kertoo, että myös huolellinen taustatyö on esiintyjien onnistumisen kannalta äärimmäisen tärkeää.

– Näyttämöharjoitukset kestivät vain pari viikkoa, mutta sitä on edeltänyt kuukausien työ oman hahmon parissa. Oma harjoittelu täytyy tehdä todella tarkasti ja viedä loppuun asti niin, että kun näyttämöharjoitukset alkavat, rooli osataan alusta loppuun. Sitten päästään hiomaan ohjaajan johdolla näyttämöllisiä asioita.

Rakkautta ja ystävyyttä köyhyyden keskellä

Giacomo Puccinin säveltämä La Bohème kertoo rutiköyhien nuorten boheemien elämän arkisista tapahtumista, sekä hyvistä että huonoista hetkistä. Mukana ovat niin nälkä, kylmyys kuin sairaus, mutta myös kaiken ylittävä rakkaus. Kantaesityksensä ooppera sai Torinossa vuonna 1896.

La Bohèmessa on kuusi pääroolia ja lukuisia sivurooleja. Jyväskylässä päärooleissa ovat Anamarija Knego, Marjukka Tepponen, Aljaž Farasi, Kevin Greenlaw, Kaisa Ranta, Tapani Plathan sekä Markus Nieminen.

Jyväskylän oopperan kokonaisuudessa lisäksi mukana ovat Jyväskylän oopperakuoro ja lapsikuoro Vox aurea sekä Jyväskylä sinfonia, jota johtaa kapellimestari Ville Matvejeff.