1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilotulitukset

Urheiluseurat saavat ilotulitekaupasta miljoonia, mutta tulevaisuus arveluttaa – "Pitää ottaa vähän huumorilla, että pääsee myymään raketteja"

Ilotulitefirmoista enteillään, että vuodenvaihteen myynti voi jopa nousta viime vuodesta. Urheiluseuramies uskoo silti, että tämä rahakaivo on hiljalleen ehtymässä.

ilotulitukset
Ilotulitteita hyllyssä.
Kalle Niskala / Yle

Kokkolalainen jalkapalloseura GBK myy raketteja neljässä paikassa Kokkolassa ja yhdessä Ylivieskassa. Myyntivuoroja kertyy miltei sata, eikä talkooväen saaminen niihin ole aivan helppoa.

– Onnistuu se aina lopulta, mutta saa siinä muutaman puhelinsoiton tehdä, sanoo rakettimyynnin vastuuhenkilö Stefan Thylin.

Ilotulitemyynti on vähentynyt viime vuosina: kaikki kaupat eivät enää myy ilotulitteita ja ja yleinen mielipide on kääntymässä paukuttelua vastaan. Viime uutenavuotena tuulinen, sateinen ja kylmä sää söi osaltaan kauppaa.

– Rakettimyynnissä ei varmaan ole tulevaisuutta. Itse uskon, että tämä pienenee vielä tästäkin, povaa Thylin.

Stefan Thylin laittaa ilotulitteita esille hyllyyn.
Stefan Thylin laittaa ilotulitteita esille hyllyyn. Kalle Niskala / Yle

Ilotulitefirmoilla riittää uskoa

Suomen Ilotulitus Oy:llä on 300 myyntipistettä, joista urheiluseurat hoitavat peräti 90 prosenttia. Vaikka trendi on kääntymässä paukuttelua vastaan, myyntipaikkoja tuli tälle vuodelle 110 lisää.

Myyntipisteiden välillä on isoa vaihtelua tuotossa. Kaikkiaan vuodenvaihteen ilotulitemyynnistä maksetaan seuroille vuosittain 3–4 miljoonaa euroa, sanoo markkinointijohtaja Harri Karlsson.

Seurat saavat pohjakorvauksen ja provision myymistään ilotulitteista. Myynti edellyttää Tukesin tenttiä ja vastaavan hoitajan tutkintoa.

Suomen Rakettitukun 187 pisteestä noin puolet hoituu urheiluseurojen voimin. Antti Aitto-Oja arvioi, että kokonaismyynnistä tulee tänä vuonna jopa selvästi viimevuotista parempi.

Yksi päivä voi muuttaa koko näkymän: tiistaina tilanne näytti jo monessa paikassa aivan toisenlaiselta kuin maanantaina.

Työssä on myös yhteisöllinen puoli

Pohjanmaalla raketteja myyvät esimerkiksi Seinäjoen taitoluistelijat, GBK, FC United, Vaasan Kiisto, VIFK ja Mailattaret.

Vaasan Kiiston junioripäällikkö Kari Allila muistuttaa, että taloudellisen merkityksen lisäksi ilotulitekaupalla on myös yhteisöllinen puoli.

– Yhtään et tiedä, kenen kanssa olet työvuorossa eikä siinä viitsi olla selkä seinää vasten hiljaa. Kyllä juttu lentää ja hauskaa pidetään.

Myös Kiistolla alku oli myyntitiskin takana nihkeä, mutta kauppa on kiihtynyt loppua kohden. Tuotosta suurin osa menee joukkueelle ja pieni osa jaostolle, joka pyörittää organisaatiota.

Työtunnin hinta jää vaatimattomaksi

GBK:n varainhankinnassa rakettikauppa on yksi pienistä puroista, joista iso virta toisaalta muodostuu. Stefan Thylin ei viitsi edes laskea, millainen tuotto kaupasta kertyy, jos sen suhteuttaa tehtyihin työtunteihin.

– Pitää ottaa vähän huumorilla tämä, että pääsee myymään raketteja.

Myyntipaikoissa on niissäkin eroja: parhaiten kauppa käy siellä, missä perheet liikkuvat. Raketteja ostetaan vähemmän, mutta parhaiten myyvät padat ja muut pienemmät paukuteltavat.

Lue seuraavaksi